Коледни меденки – сладки с канела, вкусни, топящи се в устата и „ухаещи“ на Коледа. Какво е Коледа без класически меденки, слепени с мармалад, украсени с айсинг и полети с шоколад? Имате цялата свобода да ги направите по ваш вкус. Меденките са едни от най-харесваните сладки от малки и големи.
Коледни меденки
Днес ще ви представим рецепта за класически коледни сладки – меденки. Не забравяйте, че може да експериментирате по ваш вкус и да добавите подправки, които на вас ви допадат.
Всички продукти от рецептата най-вероятно присъстват в повечето домакинства. Тези коледни меденки са лесни за направа, а в процеса могат да се включат и най-малките, като им позволите да изрежат сладките в различни форми с коледни мотиви.
Продукти и съставки за коледни меденки
- 3 бр. яйца;
- 4 ч.ч. бяло брашно;
- 1 ч.ч. захар;
- 1 ч.ч. олио;
- 2-3 ч.л. канела;
- 5 с.л. мед;
- 1 ч.л. сода за хляб;
- 1 щипка сол.
(по желание, може да добавите смлян карамфил или джинджифил на прах)
Начин на приготвяне
Разбивате яйцата и добавяте захарта, след което към тях прибавяте олиото, меда и сухите съставки, с които замесват меко тесто.
Следва да включите вашето въображение. Ако смятатe да украсявате меденките с айсинг, разточете тестото с дебелина около 7-8 мм и изрежете фигурки с подходящи коледни формички.
Ако не ви се занимава, направете топчета от тестото, при печенето те ще се разлеят малко и ще получите меденки с кръгла форма.
Който и начин да изберете, крайният резултат ще е чудесен. Наредете меденките върху готварска хартия, като оставите разстояние между тях, за да не се слепят при печенето. Изпечете вашите коледни меденки предварително загрята фурна на 170 градуса.
Когато почервенеят съвсем леко може да ги извадите от фурната. Ако ги препечете има шанс да станат твърди след това. Ако Не желаете да украсявате меденките с айсинг, може да ги слепите с мармалад.
Коледни бисквити – лесни лакомства с форми за коледни сладки
Друг вариант е да ги ги украсите с шоколад.
Няма строги правила в тази рецепта и затова я харесваме толкова много. Употребата на канела, сама по себе си допринася за аромата, който витае около дните преди и след Коледа.
Успех!
Ако нашата рецепта за коледни сладки – меденки ви е допаднала, прегледайте и другите ни предложенията за красиви коледни сладки – пеперудки. И тъй като днес е Никулден, изпробвайте едно нетрадиционно ястие за празника, но отново с риба, като главен герой.
Няма как да пропуснем и класическата баклава, която е особено подходяща около дните покрай Коледа.