НачалоРецептиКолко време се вари...

Колко време се вари царевица

На пръв поглед приготвянето на царевица не е сложно: добавяте вода в тенджера, варите царевицата в нея и сте готови, но знаете ли колко време се вари царевица, така че да не стане прекалено твърда и да е хрупкава и сочна? При избора и подготовката на варенето на царевица може да подходите по няколко различни начини, за които може да прочетете малко по-надолу.

Още от детството лятото се свързва с ароматна и сочна царевица. Но не всеки за жалост успява да приготви този сладък и уникален продукт перфектно в домашни условие. Затова нека да разберем как най-добре можем да приготвим царевицата.

Колко време се вари царевица

За да сварите перфектната царевица, времето на варене, ще зависи от това дали царевицата е прясна или по-стара. Прясна царевица се вари за средно 15 минути, след завирането на водата. Ако царевицата е по-стара, то за нейното сваряване са нужни поне 30 минути. За да сте сигурни че е добре сварена, но н много, просто мушнете кочана с вилица.

Как да изберем идеалната царевица за варене

Едно от най-важните неща за приготвянето на сочна и вкусна царевица, е избирането на пресни и млади кочани. Обикновено сезонът на царевицата започва през август и продължава до началото на септември. Ако закупите царевицата по-късно, често може да се окаже жилава или презряла.

Но как изглежда перфектната царевица? Можете да разберете това по-леко жълтеникавият и оттенък. Тя е с еластични зърна на пипане, еднакви по размер.

Как да сварите царевица в тенджера: инструкции стъпка по стъпка.

Най-лесният и популярен начин за приготвяне на царевица е в тенджера на котлона.

Стъпка 1: Изчистете и изплакнете кочаните

Преди готвене кочаните на царевицата трябва да бъдат премахнати от така наречената коса. Ако имат потъмнели зърна, също можете да ги махнете. След това трябва да измиете добре кочана.

Стъпка 2: Затоплете водата

След като сте почистили царевицата, вземете тенджера която да напълните с вода, така че царевицата след като се потопи в нея, да бъде напълно покрита от нея. Може да затапите царевицата с чиния, така че тя да е изцяло под водата. След това изчакайте водата да заври. Важно: на този етап не трябва да слагате сол, тъй като царевичните зърна ще станат твърди.

Стъпка 3: Сварете царевицата

За да бъде сварена напълно царевицата, варете кочаните около 15 минути след кипването на водата, ако царевицата е млечна. Ако е стара, ще са нужни поне  30 минути. Това време трябва да е достатъчно.

След като бъде сварена сложете царевицата върху чиния и я оставете да се охлади. И вече по ваш вкус може да я поръсите със сол и да консумирате. Вече знаете колко време се вари царевица 🙂

Виж още:

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...