Много домакини искат да направят перфектния домашен козунак за Великден и когато са изпълнили вече почти всички стъпки и остава да го сложат във фурната идва въпроса: Колко време се пече козунака? Истината е, че има доста фактори, освен времето за което ще го печете във фурната.
Колко време се пече козунак?
Преди да преминем директно към най-важния въпрос в тази статия – времето, е важно да си зададем няколко въпроса предварително, от които ще зависи времето за печене на козунака:
- загрята ли е предварително фурната;
- на колко градуса сте я настроили за печене;
- дали вашата фурна е с вентилатор или без;
- отваряте ли фурната по време на печене;
- използвате ли едновременно и горна и долна фурна.
И така, препоръчителната температура, на която много от професионалните готвачи пекат козунака е на от 160 до 170 градуса (без вентилатор), като обаче това си има и някои допълнителни условия, за да получите пухкав и добре опечен козунак, който в същото време да не е прегорял.
- фурната трябва да е предварително загрята до горепосочените градуси;
- препоръчително е козунакът да се пече по-дълго време (около 1 час) за да се надигне още по време на печенето;
- не се препоръчва използването на вентилатор. Ако все пак го ползвате, намалете градусите на 150;
- не се препоръчва да отваряте фурната в първия половин час от печенето. Отварянето на фурната ще позволи на горещината да излезе, което от своя страна, може да не надигне толкова добре козунака и той да остане леко сплескан;
- ако все пак се налага да проверите дали козунака е опечен чрез промушването му с клечка, то нека това стане едва след 40-тата минута.
Въпреки че всички фурни се различават една от друга и пекат по леко различен начин, не би трябвало да имате проблеми да опечете добре вашия козунак на температура от 160 градуса при предварително загрята фурна а 1 час.
Все пак има достатъчно време до Великден, така че нищо не ви коства да направите пробни козунаци и да разберете какви са оптималните условия за печене на козунак с вашата фурна.
Успех!
Виж още: Колко захар се слага на козунака
Други рецепти за козунак:
Как се прави перфектното козуначено тесто?