НачалоРецептиКолко захар се слага...

Колко захар се слага на козунака, че да стане пухкав и да се къса на конци?

Наближава Великден, и всички уважаващи себе си домакини започват да търсят най-добрата рецепта за козунак. Но истината е, че да направите пухкав козунак, който се къса на конци, да не е сух и в същото време да не накъртва от сладко, има някои тънкости, които трябва да се спазят. И така, въпросът е колко захар се слага на килограм брашно?

Колко захар се слага на килограм брашно на козунака

Няма да увъртаме та чак накрая на страницата да го прочетете. Истината е че няма строго определени правила, но практиката е показала, че на 1 килограм брашно не трябва да се лага повече от 300 гр захар.

В идеалния случай, захарта трябва да бъде 1/4 от брашното или на 1кг брашно 250 гр захар.

Ако сложите сложите повече захар, рискувате тестото да стане прекалено тежко и да не се дели на конци, както сме свикнали да виждаме.

Ако пък захарта е прекалено малко, рискувате да не получите онази очаквана сладост от на козунака. Има и други тънкости при приготвянето на козунак.

Захарта трябва напълно да се разтвори (усвои) от прясното мляко, в противен случай рискувате да остане на кристали и да хрупа след изпичане.

Но дори и да спазите по-горните препоръки, все още има няколко трика, така че да получите пухкав козунак на конци. Задължително трябва да използвате бяло брашно с наличие на повече протеини в него. Така ще бъдете сигурни, че след дългото месене, ще получите гладко и еластично тесто, което не лепне и което след опичане ще се къса на конци.

И все пак не всичко опира до брашно и захар. Освен вкуса, трябва да получите и приятен леко жълтеникав цвят. Тук се намесват яйцата. За 1000 гр брашно е добре да добавите поне 5, а най-добре 6 яйца. Така ще сте сигурни че ще имате и онзи добре познат жълт цвят, който очаквате да видите, когато разчупите козунака.

И въпреки, че триковете не се изчерпват до тук, не забравяйте че е най-добре  е козуначеното тесто да втасва бавно. В идеални случай то трябва да втаса за около 3 часа и поне да удвои обема си.

Вече знаете колко захар се слага на 1 кг брашно, за да получите точната сладост на козунака.

Пожелаваме ви успех!

Не пропускайте: 

Козунак по стара и изпитана рецепта

Рецепта за козунак на конци

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Морковена торта с маскарпоне

Всички обичаме торти и най-често те са еднотипни от няколко блата, слепени с крем, но тази рецепта за морковена торта с маскарпоне, ще разчупи...