четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София

Колко захар се слага на сладко от ягоди?

С наближаването на летния сезон, започват да се появяват и първите плодове. Ранният сорт ягоди излизат точно в началото на месец май, но все още са скъпи. Въпреки това, никога не е зле да знаете колко захар се слага на сладко от ягоди, ако сте решили да си приготвите тази уникална зимнина в бурканчета за ползване по всяко време. Трябва да обърнем внимание, че дори и да не сте експерт в областта, вашето сладко ще се получи в пъти по-качествено и хубаво от това предлагано в търговската мрежа. И има защо, знаете че това което ще добавите за направата му е само от натурални продукти без каквито е да е консерванти. Но да се върнем на въпроса.

Колко захар се слага на сладко от ягоди

Според добрите стари кулинарни книги, в които рецептите са били изпитвани с години наред се твърди, че за за 1 килограм ягоди трябва да добавите 1,5 кг захар. Така е споменато и в една изключителна книга от 1968г –  „Домашно консервиране на хранителни продукти“. Разбира се това количество захар може да варира според рецептата, но по следния метод за приготвяне, количеството е точно 1,5 кг захар на килограм ягоди.

Сладко от ягоди за 1 кг плод

За приготвяне на сладко се предпочитат сортовете ягоди със средно едри плодове, с твърдо и плътно месо, интензивно червен цвят и без кухина във вътрешността.
Ягодите се почистват, измиват се под течаща вода, за да не се разкъсат, и се оставят да престоят 2-3 часа в 1-2% -ен разтвор на винена киселина или върху тях се изстисква сокът от 1-2 лимона за стягане на месестата им част.

Сладкото от ягоди може да се приготви по следния начин:

Един килограм почистени и измити ягоди се поставят в подходящ съд и се засипват с 1,5 кг захар.

Оставят се да престоят една нощ, след което се варят на тих огън до необходимата гъстота на сиропа.

Няколко минути преди сладкото да се свали от огъня, към него се прибавя 1 чаена лъжичка винена киселина. Свареното сладко се оставя да изстине и се насипва в буркани.

Вече знаете колко захар се слага на сладко от ягоди, за да се получи истинско домашно сладко и превъзходно на вкус.

Виж още:

Сладко от белени смокини

Любопитно:

Таблица на кръвната захар

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Как да изберем перфектния панталон за лятото

Ако не искате да да носите лятото поли, тогава по-добре вижте кои панталони ще бъдат актуални през този горещ сезон. Сред тях със сигурност...