четвъртък, 30 май 2024
15.8 C
София
НачалоРецептиТуршия / зимнинаKолко калиев сорбат се...

Kолко калиев сорбат се слага на зелето?

Колко калиев сорбат се слага на зелето за да го запазите за по-дълго време? Няма как да пропуснем този въпрос, тъй като все повече хора смятат, че калиевия сорбат не е толкова вреден, колкото писанията относно натриевия бензоат. Истината е че и двете вещества са консерванти – хранителни добавки започващи с буквата „Е“.

В случая, калиевия сорбат (C6H7O2K) носи името Е202. И тъй като той се среща в естествени продукти (може да се добива от семена на някои видове растения), той е предпочитан за консервиране и разбира се за пресичане на зеле, потискане на ферментационните процеси и възпрепятстване на по-нататъното развитие на плесени и дрожди.

Колко калиев сорбат се слага на зелето

Няма да навлизаме в тази секция с подробности, и веднага ще споделим. След обстойно проучване в някои книги (както стари, така и по-нови) и бърза сверка с писанията в интернет (основно в Pub Med Central), става ясно колко калиев сорбат се слага на зелето, така че да е в безопасноти количество, с което да го пресечете, без да навредите много на вкусовите му качества и в същото време да го съхраните е в порядъка 1-2 гр. калиев сорбат на литър саламура.

Или ако имате 50 литра солен разтвор в бидона, то спокойно може да сложите между 50-80 гр. калиев сорбат. Като само ще припомним, калиевия сорбат трябва да се добави, едва когато зелето е втасало, като може и да не бързате да го слагате веднага след това, ако всичко със зелето е наред и времето е студено.

Може да се сложи и на по-късен етап, ако  усетите, че нещата леко започват да стават належащи.

Нужно е да споменем и за известната токсичност на калиевия сорбат, въпреки че, почти всичко на този свят е токсично, ако се приеме в достатъчно големи количества.

Вече знаете колко калиев сорбат се слага на зелето за да го пресечете, без да навредите на вкусовите му качества и да избегнете висока нежелана дозировка.

Токсичност на калиев сорбат

Калиевият сорбат образува бели кристали или прах с характерна миризма. Използва се като консервант и антимикробен агент за храни, козметика и фармацевтични продукти. Използва се също като лекарство.

Формули, съдържащи до 0,5% сорбинова киселина и/или калиев сорбат, не се считат за опасни при тази концентрация. При хора са докладвани няколко случая на непоносимост.

При тестове с животни, калиевият сорбат е практически нетоксичен за плъхове и мишки при проучвания за остра орална токсичност. Пропучвания сочат, че калиевият сорбат в концентрации до 10% практически не дразни окото на заека.

Калиевият сорбат е тестван за мутагенни ефекти с помощта на теста на Ames, тестове за генетична рекомбинация, реверсивни анализи, повторни тестове, тестове за хромозомни аберации, обмен на сестрински хроматиди и генни мутации.

Резултатите са както положителни, така и отрицателни. Калиевият сорбат при 0,1% в диетата или 0,3% в питейната вода на плъхове за период до 100 седмици не предизвиква неоплазми. Не са наблюдавани тератогенни ефекти при бременни мишки и плъхове, на които е прилаган калиев сорбат.

Източник на изследването за токсичност: National Library of Medicine (USA)

Ако пък не сте притеснени от употребата на натриев бензоат за пресичане на зеле, то ви предлагаме и тази рецепта.

Разгледайте й новите ни рецепти за кисело зеле в бидон и кисело зеле без претакане.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име