Всички обичаме туршия, някои повече, някои по-малко, но знаете ли колко оцет се слага на туршията? Някои хора си я правят а други я купуват, но с тази универсална разядка и мезе зимата минава по-бързо покрай масата и не се чудим толкова, какво да сложим за салата, когато всички пресни и сезонни зеленчуци са отминали.
Ако ще правите туршия и се чудите колко оцет да сложите за марината, та да не стане много кисела, но все пак да се получи добре, ето и правилното съотношение на вода към оцет.
Колко оцет се слага на туршията
За да се получи хубава, хрупкава и вкусна туршия се слага до 100мл оцет (6%-та) на 1 буркан от 800 мл вместимост. Средното количество оцет е 60 гр, но може да увеличите до 100. По правилно слагате толкова оцет, колкото да стигне до резката на буркана на дъното, без значение дали е 3л или 1л.
А колко оцет се слага, ако бъде с 9%-та съдържание на алкохол? Намалявате количеството на оцета с 1/3. В допълнение ползвате задължително винен оцет, който се кипва. Това важи за царска туршия и други мешани туршии, както и за обикновената туршия.
За кисели краставички може да сложите и 40мл а буркан, което се равнява почти на 4 супени лъжици.
Виж още: