Тъй като много хора търсят отговор на въпроса „колко сол се слага на килограм кисело зеле“, което като цяло е грешно формулирано, решихме да хвърлим малко светлина. Въпросът по-скоро е, колко сол се слага на литър вода за кисело зеле, тъй като се прави солена саламура в процентно съотношение към водата, а не към теглото на зеленчука и не на килограм. Грешно е да са слага сол на килограм зеленчук, когато се приготвя кисело зеле в бидон или в подобен голям съд.
Но тогава колко сол да сложим на киселото зеле, така че да с получи добре и в същото време да не го пресолим? Знаем, че солта консервира но това не означава че трябва да прекаляваме с нея.
Колко сол се слага на килограм кисело зеле
По БДС стандарт, за кисело зеле се слага саламура с 4% соленост на разтвора, или 40 гр сол на всеки 1 литър вода, а не на килограм зеле. Но това е може би малко повече отколкото е подходящо. Но колко е добре тогава? Идеалното количество сол на литър вода е 25-30 гр едра морска сол (2-3%), при което зелето ще се консервира добре, ще има приятна соленост, но не пресолено в същия момент.
Ако сложите повече сол от 40 гр на литър вода с цел да го консервирате за по-дълго време, рискувате да го пресолите, а и ферментацията ще започне по-трудно. Ако сложите по-малко, ще се случи обратното. Няма да може да го съхраните по-дълго време и зелето няма да е с подходящата соленост.
В крайна сметка всеки има вкусови предпочитания, но за да се подсигурите и застраховате, разумното количество е 25-35 грама на литър вода.
Когато приготвям зелето лично, слагам не повече от 25 грама сол, а често съм го приготвял и с 20 грама на литър вода. Запазва се до месец март без проблеми и го пресичам след втасване (ферментация) с калиев сорбат. Този метод работи от години, подкрепен е с успешна продукция, но уважавам всички други любители на киселото зеле, така че според мен грешна рецепта няма, стига крайния резултат да е добър на вкус.
Успех с приготвянето на зимнината и туршиите!
Виж още: