Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле? Ето колко…

Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле? Без да увъртаме и усукваме, казваме веднага: ако следваме златния стандарт, то се слага от 20 до 40гр сол на литър вода при приготвяне на кисело зеле.

Сезона за направата на зимнина от осолено кисело зеле наближава, така че бърза справка никому не е излишна.

Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле

Обичайната пропорция за добавяне на сол спрямо количество вода е около 20-30 грама сол на литър вода. Повече от това би било твърде солено. По-малко количество би довело до липсата на онази соленост от киселото зеле, която всички очакваме.

В крайна сметка, всичко е въпрос на вкус и предпочитания. Тази количествена пропорция може да варира в зависимост от здравословните навици и очакваната соленост на крайния продукт.

След приготвянето на разтвора от сол и вода, той се използва за заливане на зелето, като се оставя да ферментира и е почти задължително, времето да е студено, за да се получи хубаво кисело зеле за сарми, салата и и каквото още ви хрумне.

Съвети при приготвяне на кисело зеле с едра сол

  1. Използвайте свежи и здрави зелки за по-добри резултати, киселото зеле най-добре се получава, ако ползвате зеле кьосе.
  2. За по-бърза ферментация, можете да добавите малко мляко или заквасена сметана. Тук е малък трик. За да стартира по-бързо ферментацията и ако не ви се чака толкова много, може да добавите към саламурата малко суроватка от кисело мляко. Това в течността, която се събира по повърхността на млякото. В нея се съдържат най-много полезни бактерии и е като инжектор за зелето. Така то ще стане много по-бързо.
  3. Съхранявайте киселото зеле на хладно, преди и след като е готово, за да го запазите свежо и вкусно за по-дълго време.
  4. Експериментирайте с различни подправки, за да придадете разнообразие на вкуса на киселото зеле.

Накратко за саламурата на киселото зеле

Приготвянето на кисело зеле изисква правилното количество сол, за да се осигури правилната ферментация и запазване на зеленчука. Следвайки препоръчителните съотношения от 2 до 3% сол спрямо обема на водата или иначе казано 20 – 30 гр. на литър, за да можете да направите вкусно и питателно кисело зеле. Не забравяйте да проверявате зелето и да премахвате пяната от върха. След приключването на ферментацията, можете да насладите на своето домашно приготвено солено кисело както ви душа иска.

Вече знаете колко сол се слага на литър вода за кисело зеле, когато приготвяте вашата зимнина. По стандарт се използва едра морска сол, когато приготвяте зелето в бидони, а когато го правите кълцано в буркани, може да ползвате и ситна сол.

И не на последно място, не забравяйте да претакате 😉

Успех!

И понеже е рано за зелето, междувременно не пропускайте да направите една страхотна царска туршия без варене, по уникално вкусна рецепта.

А за тези които обичат да похапват по-солено, не забравяйте че намаляването на количеството приета сол е важно за общото здраве, тъй като бъбреците, няма да могат да филтрират всичко при повишен прием. Консумацията на твърде много сол повишава кръвното налягане и ви излага на риск.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано