понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София

Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле? Ето колко…

Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле? Без да увъртаме и усукваме, казваме веднага: ако следваме златния стандарт, то се слага от 20 до 40гр сол на литър вода при приготвяне на кисело зеле.

Сезона за направата на зимнина от осолено кисело зеле наближава, така че бърза справка никому не е излишна.

Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле

Обичайната пропорция за добавяне на сол спрямо количество вода е около 20-30 грама сол на литър вода. Повече от това би било твърде солено. По-малко количество би довело до липсата на онази соленост от киселото зеле, която всички очакваме.

В крайна сметка, всичко е въпрос на вкус и предпочитания. Тази количествена пропорция може да варира в зависимост от здравословните навици и очакваната соленост на крайния продукт.

След приготвянето на разтвора от сол и вода, той се използва за заливане на зелето, като се оставя да ферментира и е почти задължително, времето да е студено, за да се получи хубаво кисело зеле за сарми, салата и и каквото още ви хрумне.

Съвети при приготвяне на кисело зеле с едра сол

  1. Използвайте свежи и здрави зелки за по-добри резултати, киселото зеле най-добре се получава, ако ползвате зеле кьосе.
  2. За по-бърза ферментация, можете да добавите малко мляко или заквасена сметана. Тук е малък трик. За да стартира по-бързо ферментацията и ако не ви се чака толкова много, може да добавите към саламурата малко суроватка от кисело мляко. Това в течността, която се събира по повърхността на млякото. В нея се съдържат най-много полезни бактерии и е като инжектор за зелето. Така то ще стане много по-бързо.
  3. Съхранявайте киселото зеле на хладно, преди и след като е готово, за да го запазите свежо и вкусно за по-дълго време.
  4. Експериментирайте с различни подправки, за да придадете разнообразие на вкуса на киселото зеле.

Накратко за саламурата на киселото зеле

Приготвянето на кисело зеле изисква правилното количество сол, за да се осигури правилната ферментация и запазване на зеленчука. Следвайки препоръчителните съотношения от 2 до 3% сол спрямо обема на водата или иначе казано 20 – 30 гр. на литър, за да можете да направите вкусно и питателно кисело зеле. Не забравяйте да проверявате зелето и да премахвате пяната от върха. След приключването на ферментацията, можете да насладите на своето домашно приготвено солено кисело както ви душа иска.

Вече знаете колко сол се слага на литър вода за кисело зеле, когато приготвяте вашата зимнина. По стандарт се използва едра морска сол, когато приготвяте зелето в бидони, а когато го правите кълцано в буркани, може да ползвате и ситна сол.

И не на последно място, не забравяйте да претакате 😉

Успех!

И понеже е рано за зелето, междувременно не пропускайте да направите една страхотна царска туршия без варене, по уникално вкусна рецепта.

Пробвайте още: Пукани люти чушки в буркан, а ако не сте направили кисели краставички, ето и тази рецепта.

А за тези които обичат да похапват по-солено, не забравяйте че намаляването на количестовото приета сол е важно за общото здраве, тъй като бъбреците, няма да могат да филтрират всичко при повишен прием. Консумацията на твърде много сол повишава кръвното налягане и ви излага на риск.

Вижте таблица с референтни стойности на нормалното кръвно налягане за мъже, жени, деца и възрастни хора.

Още от категорията
7 коментари
  1. Приятели грешка е да се говори за сол на литър вода при слагане на кисело зеле и други такива ферментирали туршии солта се слага на обема на бидона който ще бъде запълнен общо със зеленчуци и вода като основното правило е на 100 литра обем се слага два килограма морска сол които трябва предварително да се разтворят във водата всеки може да си изчисли оттук нататък например за бидон 50 л трябва да се постави 1 кг морска сол Важното е бидона да се пълни в целия му обем независимо колко зеленчуци има в момента си слагам нарязано зеле в трилитров буркан като му разтварям 600 г морска сол през септември вече слагам в 10 литрова кофа с капак и слагам 200 гр морска сол докато късна есен сложа бидона Това е приятели сигурна изпитана рецепта от много години Успех и да ви е вкусно Забравих да напомня че киселото зеле е много добро мезе за домашна ракия наздраве

  2. Че те хората са написали 20-30 гр сол се слага на литър вода, което прави пак 2кг на 100 литра, ако се вземе долната граница. Не виждам какво по различно казваш. А иначе си е така, киселото зеле кълцанко с олио и ч.пипер е екстра мезе.

  3. Изпитано в годините и правилно е казано на литър вода,защото като се сложи зелето,бидона събира по малко вода.

  4. Рецепта: 120 л бидон – стандартен, с обем до 130 л. 2 чувала зеле – около 40 – 45 кг. 80 л вода – първо заливане е 75 л, после се допълва. 2 кг. сол – морска или готварска, без значение. Може по-нататък да се добавя до 0,500 кг сол, според вкусовете. Ако стане много солена водата се отнема малко и се допълва с прясна вода. Чукана се срязва на четири. Всеки ред зеле се осолява. Залива се с вода – винаги зелето трябва да е затиснато под водата. След ден – два започва претакване с кофата 14 – 20 дни. Претакване може и с надуване въздух през маркуча. Претаква се според свободното време 1 или 2 пъти, но задължително всекидневно. Пробва се на вкус – хем за солта, хем дали е готово киселото зеле, а най-вече зелевата чорба – „бульон дьо трезве“. Зелевата чорба трябва да бъде бистра, без сага отгоре. Киселото зеле трябва да се оставя затиснато под водата.

  5. Човекът Лъчо е много прав. Не е все едно дали в бидона ще наредиш 15 зелки или пък 30 ако сложиш и парчета за да събереш повече. Или пък слагаш рехаво или плътно зеле. Съответно слагаш различно количество вода и съответно ще получиш различна соленост, тъй като зелето на практика не съдържа сол. Значи ако искаш 2% – ов разтвор – на 100 л. вода + зеле – 2 кг. сол. Е, нека всеки си го прави както иска. Като сбъркаш малко – догодина пак. Само здраве да е!

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Помело: ползи и вреди за здравето, полезните свойства на плода и противопоказания

Научете за полезните свойства и възможните опасности за здравето на цитрусовия плод - Помело! Хората на диета често включват цитрусови плодове в диетата си. Един...