Сезона на туршията бавно приближава, а тези които вече са започнали да я приготвят, често се суетят колко сол се слага на сурова туршия. Под сурова туршия би следвало да се разбира всяка туршия / зимнина, която се приготвя от продукти, като зеленчуци и плодове в суров вид, без каквато ида е обработка, като бланширане например.
По известните сурови туршии са царската туршия, смесената, селската и туршия от кисело зеле. Но каквато и туршия да решите да приготвим понякога се чудим, колко сол да добавим към суровите зеленчуци.
Колко сол се слага на сурова туршия
Колко сол да добавим в туршията, така че да стане приятна и вкусна с подходяща соленост зависи много от вида на зеленчука и начин на приготвяне. За сурова туршия от зеленчуци, като царска и смесена се слага средно 30 гр сол на 1 литър саламура, а при марината може да се сложи и 40 гр сол на литър от разтвора.
При повече от 40 гр на литър, може да я пресолите. Ако правите сурова туршия от кисело зеле се слага средно 25 гр сол на литър от разтвора. Златната мярка на туршиите е 3% соленост, което и нито крайно солено или пък безсолно.
Ако правите сурова туршия в буркан с вместимост от 800 мл, се слага една супена лъжица с връх, което е достатъчно и се равнява на 15-20 гр сол.
В крайна сметка обаче, на всекиму според вкуса. Стига да не сложите по-малко от 20 гр на литър от разтвора, туршията ще стане пак добра, но ако сложите прекалено много сол, може да се наложи да разреждате в последствие. Дори и при 60 гр на литър пак се получава вкусна туршия, но ферментацията се забавя и тук вече решаваща роля играе предпочитанията на отделния човек.
Виж още: