Колко сол се слага на 1 кг кайма по БДС?

Малко са хората, които ще устоят на прясно изпечени на скарата сочни кюфтета и кебапчета, но колко сол се слага на 1 кг кайма за де не я пресолим или пък да я оставим безсолна, ще разберем след малко.

Още когато докоснат решетка на барбекюто и се разнесе онзи познат мирис във въздуха, започваме да се приблизваме в очакване, кога ще са готови първите бройки.

Но замисляли ли сте се, колко сол се слага в купешката кайма и колко сол се слага на 1 кг кайма по БДС стандарта. Според нас, отговора на главния въпрос по темата, не е толкова важен, тъй като макар да имаме една обща и групова преценка за солените храни, всеки отделен човек е привикнал към определено количество сол в храната, което е най-добре за него на вкус.

Въпреки това, ако се чудите, какво е стандартното количество сол, което се слага при замесване на кайма, то ето какво пише в един изменен, но утвърден стандарт за месни заготовки кайма „Стара планина“ – 11-733 /11.10.2010 от агенция по безопасност на храните.

Колко сол се слага на 1 кг кайма

Утвърденият стандарт се отнася за производството на сурови месни заготовки кайма „Стара планина“ приготвени от прясно свинско месо, говеждо месо и добавки.

Съдържанието на готварска сол в проценти от общата маса не трябва да е повече от 2% на килограм кайма.

Това директно поставя горната граница за 2 грама сола за 1 кг кайма. Съответно всичко, което е под 2 грама за 1 кг смляно месо би било добре, за да не пресолите каймата и за да бъде в допустимите граници за здравословно хранене.

В същия този стандарт, се споменава, че за 100 кг кайма (свинска и смес от свинско и телешко месо) са употребени 1.6 кг сол.

Това автоматично ни дава отговора на въпроса, че по БДС стандарт, за съответния продукт, кайма тип „Стара планина“ се слага 1.6 грама сол на 1 кг месо.

Въпреки това, някак си не е редно някой да ни казва, колко до солим храната си. Затова ви предлагаме, когато омесвате каймата, да прибавяте постепенно сол и да опитвате от време на време след добро омесване, как е на вкус. Вашите рецептори едва ли ще ви подведат.

И не на последно място е добре да се знае, че солта никак не е толкова полезна ако превишим дневния препоръчителен прием от максимум 5-6 грама. В дългосрочен план, това бавни, но сигурно би довело до повишено кръвно налягане.

Вече знаете, колко сол се слага на 1 кг кайма за да не се получи твърде солена каймата, но и за да не остане прекалено безсолна.

 

Виж още: Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле? 

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Класически бял сос – 5 варианта за универсален сос за чушки, кюфтета и др.

Класическия бял сос е най-често комбинация от масло, брашно и мляко, които смесени заедно с различни подправки образуват кремообразна текстура, подходяща за най-различни ястия....