понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София

Колко сол се слага на киселите краставички? Съотношението вода към сол е…

Колко сол се слага на киселите краставички? Много от хората се питат, колко е точното количество сол, което се слага когато правят кисели краставички, безценна зимнина, за разяждане, като мезе за аперитив, като компонент за руска салата и още много други приложения в кухнята.

Колко сол се слага на киселите краставички

Тук няма правилно и грешно решение и всичко в диапазона 1:50 и 1:80, съответно литър вода към грам сол ще свърши работа. Въпроса е по-скоро, вие колко солени желаете да бъдат. Иначе казано, това се равнява на 50 до 80гр. сол на литър вода, с което да приготвите саламурата.

Срещаме различни мнения в периодични печатни издания, книги и онлайн рецепти, за това, колко сол се слага на киселите краставички. Считаме, че абсолютния грамаж  в точнст до +/- 10 гр е допустим за литър вода, и е погрешно да се дава абсолютно точна дозировка.

Според вашия вкус, както и според различни проучване в практиката, всичко е въпрос, по-скоро на лични предпочитания и поне минималното количество сол, нужно за саламурата. Разбира се твърде малко сол, би попречила на правилната консервация на крайния продукт.

Ако ще правите кисели краставички в буркан, то тогава една равна супена лъжица едра морска сол, която се равнява средно на 15гр, би била достатъчна. Нареждате краставичките, слагате солта (1 с.л.) и всичко други съставки по рецептата, която правите и заливате с вода, или предварително приготвена саламура / марината и т.н..

Когато споменаваме буркан, имаме предвид такъв с вместимост 1л. Но и за 720мл, същото количество сол не би навредило, като може малко да намалите количеството сол.

В случая, при приготвяне на зимнина от кисели краставички, като краен продукт, оцетът свършва по-голяма част за вкусовите предпочитания, докато солта, консервира и обогатява вкуса със своята соленост  и съхранява продукта, заедно с другите компоненти от рецептата.

Много е важно, да знаете и разбирате процесите при приготвяне на зимнина. Те не са толкова много и толкова сложи, а именно:

  • компоненти за съхранение:
    • компоненти за саламура;
    • компоненти за марината;
    • правилно стерилизиране.
  • компоненти за вкусови качества.

Надяваме се, че сме отговорили на въпроса: колко сол се слага на киселите краставички. Едни може да го направят с 10 гр на малък буркан (720 мл или 1л), други с 15 гр или 20 гр. Няма грешна дозировка, въпрос на вкусови предпочитания.

А който иска да го направи по златния БДС стандарт с точното количество сол по БДС 2294:1976, ето и линка от където може да си закупи рецептата.

Ако все още не сте направили кисели краставички, побързайте, пресния корнишон ще  започне за завяхва, затова на вашето внимание поместваме връзка към рецепта за мариновани краставички по изпитана рецепта.

За тези, които не желаят да стерилизират, ето и тази рецепта за кисели краставички в марината БЕЗ аспирин!

Нужно е отново да отбележим, че твърде много сол, никому не е полезно, затова не забравяйте да следите вашето кръвно налягане с референтни стойности за вашата възраст с тази таблица.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Видове маникюр – модерни форми на ноктите

Не подценявайте силата на промяната на формата на ноктите и различните видове маникюр. Дори и най-минималистичният маникюр може да се превърне в печеливш  правилното...