Колко сол се слага на киселите краставички? Много от хората се питат, колко е точното количество сол, което се слага когато правят кисели краставички, безценна зимнина, за разяждане, като мезе за аперитив, като компонент за руска салата и още много други приложения в кухнята.
Колко сол се слага на киселите краставички
Тук няма правилно и грешно решение и всичко в диапазона 1:50 и 1:80, съответно литър вода към грам сол ще свърши работа. Въпроса е по-скоро, вие колко солени желаете да бъдат. Иначе казано, това се равнява на 50 до 80гр. сол на литър вода, с което да приготвите саламурата.
Срещаме различни мнения в периодични печатни издания, книги и онлайн рецепти, за това, колко сол се слага на киселите краставички. Считаме, че абсолютния грамаж в точнст до +/- 10 гр е допустим за литър вода, и е погрешно да се дава абсолютно точна дозировка.
Според вашия вкус, както и според различни проучване в практиката, всичко е въпрос, по-скоро на лични предпочитания и поне минималното количество сол, нужно за саламурата. Разбира се твърде малко сол, би попречила на правилната консервация на крайния продукт.
Ако ще правите кисели краставички в буркан, то тогава една равна супена лъжица едра морска сол, която се равнява средно на 15гр, би била достатъчна. Нареждате краставичките, слагате солта (1 с.л.) и всичко други съставки по рецептата, която правите и заливате с вода, или предварително приготвена саламура / марината и т.н..
Когато споменаваме буркан, имаме предвид такъв с вместимост 1л. Но и за 720мл, същото количество сол не би навредило, като може малко да намалите количеството сол.
В случая, при приготвяне на зимнина от кисели краставички, като краен продукт, оцетът свършва по-голяма част за вкусовите предпочитания, докато солта, консервира и обогатява вкуса със своята соленост и съхранява продукта, заедно с другите компоненти от рецептата.
Много е важно, да знаете и разбирате процесите при приготвяне на зимнина. Те не са толкова много и толкова сложи, а именно:
- компоненти за съхранение:
- компоненти за саламура;
- компоненти за марината;
- правилно стерилизиране.
- компоненти за вкусови качества.
Надяваме се, че сме отговорили на въпроса: колко сол се слага на киселите краставички. Едни може да го направят с 10 гр на малък буркан (720 мл или 1л), други с 15 гр или 20 гр. Няма грешна дозировка, въпрос на вкусови предпочитания.
А който иска да го направи по златния БДС стандарт с точното количество сол по БДС 2294:1976, ето и линка от където може да си закупи рецептата.
За тези, които не желаят да стерилизират, ето и тази рецепта за кисели краставички в марината БЕЗ аспирин!
Нужно е отново да отбележим, че твърде много сол, никому не е полезно, затова не забравяйте да следите вашето кръвно налягане с референтни стойности за вашата възраст с тази таблица.