четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоРецептиТуршия / зимнинаКонсервиране на лозови листа...

Консервиране на лозови листа в буркан

Рецептата днес: Консервиране на лозови листа в буркан

Сега е моментът да наберете млади и свежи лозови листа, които да съхраните в буркани или под друг форма за зимнина. Както всички знаете, от лозовите листа се получават страхотни лозови сарми, които са едни от най-често приготвяните месни или постни ястия след септември месец та чак до края на зимата.

За да го направите, ще ви е нужно само малко търпение и познание кои листа от лозата да съберете, че да получите качествена зимнина.

Консервиране на лозови листа в буркан

Трябва да подберете крехки листа, които да са млади, тъй като по-старите листа образуват жилки, които освен че са неприятни са и жилави при консумация. Събирането на листата трябва да се направи преди пръскането на лозята.

След като сте събрали нужното количество лозови листа, трябва да ги почистите от дръжките, да ги измиете добре и да ги попарите. За целта кипвате вода, която подсолявате и слагате лозовите листа за 1-2 минути, след което ги вадите от съдът.

Важно е да не чакате да се охладят. Веднага след изваждането им, слагате по 10-тина листа едно върху друго и ги навивате на руло. Всяко руло от лозови листа подреждате плътно едно до друго в буркан, докато се запълни целият. Сега трябва да ги залеете с подсолена вода в съотношение както следва:

Затопляте в тенджера вода и на всеки литър вода слагате 25гр сол, така 1е да се получи разтвор със соленост около 2-3%. Заливате бурканите с лозовите листа и стерилизирате за 15 минути.

Крайния резултат е една чудесна зимнина от консервирани лозови листа в буркан, която може да използвате винаги, когато ви се наложи да приготвите нещо с тях.

Виж още:

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...