Вече е сезонът на кайсиите и ако сте ги опитали пресни, едва ли има по-добър начин да запазите ароматът им за зимата, от приготвянето на конфитюр от кайсии. Направен така, конфитюрът е подходящ за добавяне в кексове, за намазване или просто да се подсладите, когато ви се прияде нещо сладко.
Рецепта за конфитюр от кайсии
Ето и какво ще ви бъде необходимо за приготвянето на конфитюра:
- 1.5 кг зрели кайсии;
- 1 кг захар;
- лимонена киселина.
Начин на приготвяне
Подбирате зрели, но с твърда месеста част кайсии.
Измивате ги добре, след което ги обелвате и ги нарязвате на четвъртинки или осминки по ваше желание в широка тава. Засипвате ги със захарта и ги оставяте да престоят за 8 часа.
След това ги прехвърляте в голяма тенджера и след като сместа заври ги държите още 10 минути при непрекъснато бъркане.
Отнемате от котлона и изчаквате 3-4 часа, след което се доваряват отново.
Няколко минути преди отнемате конфитюра от огъня добавяте лимонена киселина.
Пълните вече готовия конфитюр от кайсии в бурканчета още докато сместа е гореща, затваряте с капачки и обръщате с гърлото надолу.
Виж още: