Рецепта за вкусна копривена супа със застройка – или както му казват по-старите хора, копривена чорба. Едва по средата на зимата сме, а нуждата от витамини вече се е изчерпала, след последното есенно зареждане с пресни плодове и зеленчуци. В днешно време, не е проблем да се намерят и през зимата, но добре знаете, че сезонния зеленчук няма равен.
Затова, ако сте били предвидливи и сте се запасили с някое друго пакетче брана коприва през лятото, сега е момента да извадите тази „скрита лимонка“ от фризера и да задействате спусъка на една витаминозна бомба.
Копривена супа
Най-добре ще бъде да ползвате набрана коприва от природата, но не всеки е запален билкар или пък има това време, така че ще стане и с коприва от магазина, като за предпочитане е да вземете био коприва.
Необходими продукти за супа от коприва
- 300 гр. прясна коприва (или 150 гр. суха био маса);
- 3 с.л. брашно;
- 1 глава лук;
- 40 мл. растителна мазнина (олио);
- 3 яйца;
- 100 гр. кисело мляко;
- сол на вкус.
Как се прави копривена чорба
Почиствате добре копривата, измивате я добре и я сварявате в подсолена вода. С дървена лъжица или телена бъркалка се разбива добре.
Загрявате олиото, нарязвате лукът на ситно и го запържвате заедно с брашното и прибавяте към копривата. Застройвате с кисело мляко и едно яйце, като внимавате да не се пресече копривената супа.
По желание към вече готовата копривена супа, може да добавите моркови и целина, които предварително се нарязват на дребно и се задушават в малко вода. Така витаминозната бомбичка е още по-мощна 🙂
За по-лъна консистенция, някои хора харесват тази супа повече като добавят фиде или ориз. Поднася се с крутони от запечен хляб и твърдо сварени яйца, като във всяка чиния се поставя разрязано на половина яйце по дължината и се залива с готовата копривена супа.
Вкусна е и ако я подлучите със счукан чесън и сол или поръсена с джоджен, магданоз и смлени орехи.
Да ви е сладко!
И докато сме на тема супа от зеленини, погледнете и тази рецепта за спаначена крем супа, отново подходяща за зареждане на организма с ценни витамини през зимните месеци.