НачалоНовиниКосмическо кино: НАСА показа...

Космическо кино: НАСА показа зашеметяващо 14-годишно изтичане на гама-лъчи във видео

Космическият гама-лъчев телескоп Ферми на НАСА създаде зашеметяващ филм от цялото небе със данни събирани цели 14 години, улавяйки динамичната вселена, пътя на Слънцето, гама-лъчите на Млечния път и далечни галактики, известни като блазари. Филмът разкрива както красотата, така и сложността на космоса, показвайки високоенергийни събития от цялата галактика и извън нея, включително изригвания от свръхмасивни черни дупки.

Космическият телескоп Ферми на НАСА представя 14-годишен филм, разкриващ динамичната вселена чрез изображения с гама-лъчи. Той показва гама-лъчите на Млечния път, слънчевите изригвания и далечните галактики, захранвани от черни дупки.

Космосът оживява във филм като с изтичане на времето от целия небосод, направен с 14-годишни данни, получени от космическия гама-лъчев телескоп Ферми на НАСА. Нашето Слънце, което от време на време изгрява на видно място, спокойно очертава път през небето на фона на високоенергийни източници в нашата галактика и извън нея.

„Яркото, стабилно гама-лъчево сияние на Млечния път е прекъснато от интензивни, продължили дни изригвания на струи с близка до светлинна скорост, захранвани от свръхмасивни черни дупки в ядрата на далечни галактики“, споделя Сет Дигел, старши учен в SLAC National Accelerator Laboratory в Менло Парк, Калифорния, който е създал изображенията. „Тези драматични изригвания, които могат да се появят навсякъде в небето, са се случили преди милиони до милиарди години и тяхната светлина тъкмо да достига до Ферми, докато гледаме.“

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...