Костен бульон има редица предимства – той е по-богат на вкус и състав от зеленчуковите бульони. Костния бульон е известен с високото си съдържание на колаген и този протеин е просто необходим за здрави стави, гладка кожа, здрави нокти и копринена коса.
Заедно с колагена ястието насища тялото с други елементи: калций, фосфор, манган, глицин. Всички заедно те не само ни правят красиви и активни, но и укрепват имунната система, както и подобряват работата на стомашно-чревния тракт.
За да получите най-питателното лакомство обаче, препоръчително е да знаете няколко трика.
Какво месо да изберем за костен бульон
За здравословен бульон може да вземете рибени или птичи кости, говеждо или свинско месо. В първите два случая видът на костите няма значение. Основното е, че са цели, особено костите на птиците.
При по-големите животни най-често говеждо, тръбестите кости са по-подходящи. Месните части (гърди, плешка или бут) няма да дадат същия концентриран бульон, така че е по-добре да ги използвате за други ястия. Но хрущялите, опашките и краката ще бъдат полезни – те ще добавят още повече хранителни вещества.
Най-добри са продуктите без хормони и антибиотици. Ако говорим за говеждо месо, тогава е желателно животните да се отглеждат на трева, а не на зърно.
Колко и как да готвим костен бульон
Преди да залеете костите с вода, те трябва да се поставят във фурната за 20-40 минути при 180-200° C. Колкото по-големи са съставките, толкова по-дълго трябва да се пекат. Първо, по този начин продуктите практически губят специфичната си миризма и второ, излишната мазнина ще се стопи от основата. В края на процеса може да се събере в буркан и да се използва при пържене. Накрая костите ще придобият леко опушен вкус, който ще се пренесе в бульона.
За 1 кг кости ще ви трябват приблизително 2 литра течност. Ако по време на готвене костите се вдигнат на повърхността, по-добре е да добавите малко повече вода.
Времето за приготвяне на отварата може да отнеме до 48 часа. Разбира се, не е необходимо да достигате максималната стойност, но препоръчваме да се придържате към следните времеви марки:
- варете бульона от рибени кости поне 2 часа след завирането;
- по-добре е да варите 4 часа или повече на бульон от домашни птици;
- костите на големи животни се варят на бавен огън поне 12 часа.
Рецепта за Костен бульон
За да се помогне на хранителните вещества да проникнат в течността, в самото начало на готвенето във водата се добавя натурален ябълков оцет с концентрация 5% или лимонов сок.
Допълнителни компоненти (зеленчуци, подправки и подправки) се въвеждат 1 час преди края на готвенето. Това време е достатъчно, за да наситят бульона с нови вкусове. Наборът от добавки може да бъде всичко. Някои хора дори специално замразяват зеленчукови обелки (люспи, стъбла, и др.) и след това ги варят с костите.
Това количество ще даде приблизително 1,5–2 литра костен бульон.
Необходими продукти
- вода – 4 литра;
- костен мозък – 1,5 кг;
- целина – 3 стръка;
- лук – 1 бр.;
- моркови – 1 бр.;
- ябълков оцет 5% – 2 с. л.;
- дафинов лист – 3 бр.;
- черен пипер – 5 грах;
- бахар – 5 грах;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
Изплакнете костите с вода, подсушете с кърпа, поставете върху хартия за печене и поставете във фурната, предварително загрята до 180°C, за 40 минути.
Извадете и съберете разтопената мазнина в отделен буркан. По желание костният мозък може да се извади и да се сервира като отделен деликатес.
Охладете горещите кости, залейте със студена вода, добавете ябълков оцет и поставете на умерен огън.
Оставете течността да заври, намалете топлината до минимум и оставете бульона да къкри 12-16 часа без капак. Пяната и мазнината, образувани на повърхността, трябва да бъдат отстранени. Важно е костите да са напълно потопени във вода. Ако нивото на течността спадне, добавете още. Можете да готвите костния бульон периодично, стига общото време на кипене да е 12–16 часа.
1 час преди края на готвенето се добавят зеленчуци и подправки (стръкове целина, лук, моркови, дафинови листа, два вида чушки и сол). Нарязването на продуктите може да бъде произволно. По желание лукът и морковите могат да се запържат леко в сух тиган до леко потъмняване.
Прецедете готовия костен бульон, разсипете в съдове, докато е още топъл, охладете и съхранявайте.