четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоДомашни любимциКотешка урина: защо има...

Котешка урина: защо има такава остра миризма и как да я премахнете

Вашият домашен любимец е маркирал своята територия и сега в къщата има неприятна миризма на котешка урина? Учените обясниха причината за такава остра миризма и как да се отървете от нея.

Без значение колко сладки са котките, не може да се отрече, че урината им мирише лошо. Особено когато маркират територията си.

Японски учени решиха да разберат с какво може да е свързано това и смятат, че са успели да разкрият мистерията. Те откриха, че котешката урина съдържа големи количества протеин, наречен кауксин (caoxin). Благодарение на този химикал, урината се впива в повърхността и докато изсъхва, освобождава летливи съединения с остра миризма.

За да разберат повече, учените взеха проби от урина, която животното използва, за да маркира територията си, урина от котешката тоалетна и такава събрана директно от пикочния мехур на котката с помощта на уретрални катетри. След химичен анализ учените установиха, че всички проби имат висока степен на сходство, независимо откъде са взети. Поведението на котките, подушващи проби, взети от едно и също животно, също показва, че всички миришат по един и същи начин. Така на химическо ниво те не се различават, въпреки че за хората мирише напълно различно.

Изследователите отстраняват протеина от урината и го сравняват с проби, които го съдържат. Експериментите показват, че урината, съдържаща кауксин, се прилепва към повърхности много по-добре, отколкото без него.

В малка градинка учените поставили обект, който бил белязан от котка. Доброволците, участвали в експеримента, веднага усетили миризма на „котешка урина“. Въпреки това, когато същата проба от урина е в пясък и след това покрита, никой не усеща миризмата.

Предишни проучвания показват, че миризмата на котешка урина се създава не само от кауксин, но и от второ съединение, наречено фелинин. Изследователите казват, че инхибиторът на кауксина може да се добави към котешка храна, за да се премахне котешката миризма, но това все още не е налично в търговската мрежа.

Вместо това те препоръчват добавяне на съединения, съдържащи метални йони като злато, сребро и мед, към тоалетната на вашия домашен любимец. Те се свързват с летливите химикали, които произвеждат миризмата и елиминират нейния източник, пише novochar.ru.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Как да изберем перфектния панталон за лятото

Ако не искате да да носите лятото поли, тогава по-добре вижте кои панталони ще бъдат актуални през този горещ сезон. Сред тях със сигурност...