Котидж сирене – ползи, състав, начин на употреба

Котидж сирене е вид меко, прясно сирене, което не е отлежало или узряло като твърдото сирене. Има мек, кремообразен вкус и зърнеста текстура, което го прави универсална съставка в кухнята.

Какво е котидж сирене?

Котидж сиренето е вид меко сирене, което наподобява изварата. То е отличен източник на висококачествен протеин, калций и витамин B12. Освен това е с относително ниско съдържание на калории и мазнини, което го прави чудесно допълнение към добре балансирана диета. Ето и основните ползи за здравето от котидж сиренето.

Смята се, че котидж сиренето е първото сирене, донесено в Америка от европейски имигранти в средата на 1800 г. В опит да намалят хранителните отпадъци, фермерите ядат изварата и суроватката, останали след приготвянето на прясно селско сирене с естествено кисело мляко.

По време на Първата световна котидж сиренето също е било популяризирана като питателна, богата на протеини и достъпна алтернатива на животинския протеин.

Как се прави?

Един от най-забележителните аспекти на котидж сиренето е неговата структура. Когато киселина се добави към млякото, това води до отделяне на извара от казеинов протеин от суроватката – течната част на млякото. След това изварата се нарязва, пресова и изплаква, преди да се добавят сол и сметана, за да се подобри вкусът и текстурата. Готовият продукт се опакова и се предлага в търговската верига.

Хранителен профил на Котидж сирене

От гледна точка на храненето, половин чаша нискомаслено (2%) обикновено котидж сирене съдържа около 90 калории, 5 грама въглехидрати, 12 грама протеин и 2,5 грама обща мазнина. То също така доставя основни витамини и минерали като фосфор, калий, калций и витамин B 12 .

Това сирене също се предлага в обезмаслени и пълномаслени (4%) разновидности. Когато сравнявате видовете котидж сирене, е важно да се отбележи, че съдържанието на калории и мазнини не се различават драстично на порция. Например, от обезмаслено до пълномаслено, спестяването на калории е само около 30 калории, а от нискомаслено до пълномаслено, спестяването на мазнини е само около два грама.

Котидж сиренето обикновено е с по-високо съдържание на натрий, така че обърнете внимание на етикета за хранителните стойности, когато правите своя избор в супермаркета, и изберете марка с по-ниско съдържание на натрий.

Ползи за здравето от Котидж сиренето

  • помага за изграждането и възстановяването на мускулите – то е пълноценен източник на протеини, което означава, че съдържа всичките девет основни аминокиселини. Те са необходими за изграждане и възстановяване на мускулите,  което го прави идеална съставка за всеки, особено спортисти, бременни жени и буквално всеки, който иска да увеличи мускулната си маса;
  • насърчава здравето на костите – то е надежден източник на калций, който помага за поддържането на здрави кости и зъби. 1 чаша котидж сирене е равна на  почти 140 мг калций, което е около 14% от препоръчителния дневен прием за възрастни;
  • подпомага имунната система – пълно с витамин B12, това сирене поддържа здрава имунна система. Витамин B12 също помага за производството на червени кръвни клетки и е особено полезно за бременни жени;
  • помощ при управление на теглото – тъй като е с високо съдържание на протеини, котидж сиренето е фантастична храна, която да включите в диетата си (независимо дали се опитвате да отслабнете или не ). Ако изберете пълномаслено сирене, неговото съдържание на протеини и мазнини го прави особено засищащо.
  • контрол на кръвната захар – със скромното си количество въглехидрати на порция, около пет грама, и без добавена захар, обикновения котидж е разумен избор за хора, които трябва да следят кръвната си захар. Отново, поради голямото си съдържание на протеини, което забавя храносмилането, помага за насърчаване на контрола на кръвната захар, като същевременно предотвратява пикове. Когато пазарувате, имайте предвид продуктите от извара, които съдържат плодове или други съставки, които могат да допринесат за добавена захар.

Какво представлява диетата с котидж сирене

Като цяло диетата с извара е напоследък нашумяла диета. Този тип хранителен план има за цел да насърчи бърза загуба на тегло за кратък период от време. Диетата с котидж сирене се основава на яденето му като основен източник на храна. Въпреки това хората, които спазват диета, могат да добавят непреработени храни като яйца, домати, плодове, зеленчуци, краставици и подправки като горчица, за да подобрят изварата.

Тази диета може да даде резултати, но поддържането й не винаги е здравословно. Въпреки че е безопасно да ядете извара всеки ден, изварата може също да съдържа високи нива на натрий и мазнини, в зависимост от сорта, който изберете. Това може да компенсира ползите от други хранителни вещества.

Като цяло диетата с извара и други модерни диети не се препоръчват като дългосрочно или постоянно решение за наднормено тегло. Концентрирането върху един вид храна увеличава вероятността от елиминиране на една или повече други важни групи храни.

Пълномаслено срещу нискомаслено котидж сирене

В сравнение с пълномасленото котидж, видовете сирене с по-малко мазнини ви спестяват няколко калории, което може да бъде полезно, ако искате да отслабнете. Разликата между обезмасленото и пълномасленото извара е около 30 калории на половин чаша. Вариантите с ниско съдържание на мазнини (2%) имат около 20 калории по-малко от пълномаслените.

Спестяването на наситени мазнини са също толкова малки, като 2% котидж сирене осигурява 1,4 грама наситени мазнини на половин чаша. И въпреки че поддържането на нисък общ прием на наситени мазнини е полезно за здравето, някои изследвания показват, че пълномаслените млечни продукти може да не повишат риска от сърдечни заболявания, вероятно поради хранителните вещества или вида наситени мазнини, които съдържат.

Недостатъкът на продуктите с по-ниско съдържание на мазнини е вероятно да имат добавени сгъстители като карагенан и гума гуар. Някои пълномаслени сирена също съдържат тези добавки, така че проверете списъка със съставките, за да сте сигурни какво получавате. В идеалния случай котидж сиренето трябва да съдържа само мляко, сметана, сол и понякога живи и активни култури.

Котидж сиренето сравнено с киселото мляко

Този вид сирене и киселото мляко са почти еднакви като хранителни вещества. Най-голямата разлика е в количеството сол, но ако изберете вид с по-ниско съдържание на натрий, ще получите подобни количества от всички хранителни вещества.

2% котидж сирене, 1/2 чаша Нискомаслено кисело мляко, 1/2 чаша
Калории 93 90
Наситените мазнини 1,4 g 1,5 гр
Протеин 12 гр 12 гр
Калций 116 гр 141 мг
Натрий (сол) 363 мг 42 мг

 

Какво да приготвим с котидж сирене

Разбира се, това сирене в комбинация с плодове е чудесен начин за прием, но има още много начини да я включите в диетата си:

  • добавяйте го към смутита вместо кисело мляко;
  • разбийте го в бъркани яйца, докато ги готвите за повече протеини и пухкава текстура;
  • комбинирайте го с нарязани зеленчуци (като нарязан домат, краставица и чушка) и подправки или нарязани орехи, маслини и черен пипер;
  • използвайте го чисто или подправено като гарнитура за тост;
  • смесете доматен сос с лъжица извара за лека закуска с вкус на плънка за лазаня;
  • използвайте го, за да направите по-здравословен сос за паста.

Кратко обобщение

Котидж сиренето е меко, прясно сирене, което е пълно с протеини и други здравословни съставки. То осигурява много ползи за здравето, които варират от здравословно отслабване до здраве на костите.

То е с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на калории. Най-добре се използва като част от пълноценна здравословна диета, която включва всички групи храни.

Въпреки че е безопасно за повечето хора да похапват котидж сирене всеки ден, то не трябва да се консумира до такава степен, че да изключите други групи храни. Освен това някои видове съдържат големи количества сол и захар.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име