понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София
НачалоЗдравеКоя граница на кръвното...

Коя граница на кръвното налягане е по-важна, горната или долната?

Въпросът „Коя граница на кръвното налягане е по-важна, горната или долната?“ възниква често, може би защото както лекарите, така и пациентите са склонни да обръщат повече внимание на горната граница, известна като систолично налягане. Тя отразява размера на налягането вътре в артериите, докато сърцето се свива. Долната граница (число) или така нареченото диастолното налягане, винаги е по-ниско, тъй като отразява налягането вътре в артериите по време на фазата на почивка между ударите на сърцето.

Но коя граница на кръвното налягане е по-важна?

Както се оказва, както систолното, така и диастолното кръвно налягане са важни. Няма точен отговор на въпроса коя граница трябва да следите най-често но вижте по-долу какво отговарят докторите. Съгласно най-новите насоки, вие имате така нареченото повишено кръвно налягане, ако систоличното ви кръвно налягане (горна граниза на кръвното) е от 120 до 129 mm Hg (което означава милиметри живачен стълб). След като систолното отчитане достигне 130 или повече или диастолното отчитане е 80 или по-високо, се счита, че имате високо кръвно налягане, което ако се поддържа в тези норми е известно като заболяването хипертония.

Повечето хора имат това, което е известно като есенциална или първична хипертония, което означава, че не е причинено от медицинско състояние, лекарство или друго вещество. Първичната хипертония може да засегне както систолното, така и диастолното налягане в сходна степен. Но понякога, особено при по-възрастни хора, засяга главно систолното налягане. Това се нарича изолирана систолна хипертония.

Доктори отговарят

А. Когато следя кръвното си налягане, коя граница е най-важна – горната, долната или и двете?

Б. Въпреки че и двете числа в показанието на кръвното налягане са от съществено значение за диагностициране и лечение на високо кръвно налягане, лекарите се фокусират основно върху горното число, известно още като систолично налягане.

Систоличното налягане отразява силата, произведена от сърцето, когато изпомпва кръв към тялото, докато диастоличното кръвно налягане (долното число) е налягането в кръвоносните съдове, когато сърцето е в покой.

И двете граници на кръвното нялягане са еднакво важни!

През годините изследванията установиха, че и двете граници на кръвното налягане са еднакво важни за наблюдение на здравето на сърцето. Повечето проучвания обаче показват по-голям риск от инсулт и сърдечни заболявания, свързани с по-високите систолични налягания в сравнение с повишените диастолични налягания.

Това е особено вярно при хора на възраст 50 и повече години, поради което лекарите са склонни да наблюдават по-внимателно горната граница. Причината за разликата в риска може да е свързана със силата, упражнена върху артериите, когато кръвта нахлува от сърцето.

Американската сърдечна асоциация сега определя ,че кръвно налягане е високо ако е  130/80 mm Hg или по-високо от това. Новите насоки препоръчват да проверявате кръвното си налягане често, в идеалния случай с домашен апарат, за да помогнете на Вашия лекар да определи дали трябва да промените начина си на живот, да започнете лечение или да промените текущата си терапия.

Защо кръвното се вдига или пада с възрастта?

Защо това се случва? С възрастта артериите на човека са склонни да стават по-малко еластични и по-малко способни да поемат потока на кръв. Кръвта, протичаща през вашите артерии под високо налягане, може да увреди вътрешната обвивка на тези съдове, ускорявайки натрупването на плака от холестерол по стените на артериите.

Това допълнително втвърдява и стеснява артериите, състояние, известно като атеросклероза. Тъй като същият обем кръв трябва да премине през по-малка площ, систолното налягане има тенденция да се покачва, докато диастолното налягане остава същото или постепенно спада с напредване на възрастта. При някои хора с изолирана систолна хипертония показанието на диастолното налягане може да падне още до 50-те или дори 40-те години.

Повечето проучвания показват по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания (особено инсулти), свързани с високото систолно налягане, за разлика от повишеното диастолично налягане. Но през 2019 г. осемгодишно проучване, включващо повече от 1,3 милиона възрастни, установи, че докато повишеното систолно налягане има по-голям ефект върху сърдечните резултати, високите диастолни показания също влияят на риска за дадено лице, независимо от систоличното отчитане.

За да осигурите точни показания, когато измервате кръвното си налягане у дома, не забравяйте да седнете удобно с опора на гърба, краката ви да са стъпили на пода и ръката ви да лежи на маса с длан нагоре. Ако е необходимо, подпрете ръката си с възглавница, така че лакътят да е на нивото на сърцето.

И така, коя граница на кръвното налягане е по-важна, горната или долната? Както разбрахте и двете граници са еднакво важни, но ако сте на възраст е добре да обръщате повече вниманиве на горната граница според лекарите.

Това становище е от дипломирания доктор и лектор Дийпак Л. Бхат, M.D., MPH.  Университет Харвард

Виж още:

Сваляне на високо кръвно за 5 минути?

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Помело: ползи и вреди за здравето, полезните свойства на плода и противопоказания

Научете за полезните свойства и възможните опасности за здравето на цитрусовия плод - Помело! Хората на диета често включват цитрусови плодове в диетата си. Един...