четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоЗабележителности, пътуванеВенеция - пътеводител на...

Венеция – пътеводител на туриста и забележителности

В тази статия от Тами Бг:

Романтичният град Венеция е пълен с атракции, очарователни места, паметници и заведения с автентична вкусна храна. Можете да останете един ден или цяла седмица, но има няколко неща, които трябва да знаете, за да опознаете напълно този красив град. Прочетете това ръководство и със сигурност ще се насладите на Венеция в пълния й потенциал.

Градът Венеция

Има причина да наричат ​​Венеция една от най-емблематичните дестинации в Италия. Този романтичен град, построен върху водата, е като крачка назад във времето, ослепителен лабиринт от канали и мостове, облицовани с готическа архитектура, ослепителни дворци, богато украсени църкви и мрачни коридори. Повечето туристи обичат Венеция, докато някои казват, че е надценена. Ние лично обожаваме града.

Живописният италиански град Венеция предизвиква много образи в съзнанието ви. Идилични водни пътища, пълни с вълни от пътуващи лодки и гледка на дълги дървени гребла, задвижващи елегантни черни гондоли. Тесни калдъръмени улички, виещи се през алеи. Няма никъде другаде град като него – без почти никакви автомобили, целият град може да се премине пеша или през известните вездесъщи канали.

каналите на венеция

Силно се препоръчва просто да се разхождате в произволна посока без планове и да изследвате лабиринта от пътища и цветни квартали в свободното си време, както и резервирането на обиколка с гондола за автентичен венециански поглед към града отблизо. Все пак винаги е полезно да имате план, така че докато правите своите открития, не пропускайте тези фантастични места.

Кратка история на градът с каналите

Венеция си има мит за сътворението й, че е основана от хора, бягащи от Троя, но вероятно се е формирала през шести век сл. н. е., когато италиански бежанци, бягащи от лангобардските нашественици, лагерували на островите във Венецианската лагуна.

Има доказателства за селище през 600 г. сл. н. е. и то се разраства, като има собствено епископство до края на 7 век. Селището скоро има външен владетел, служител, назначен от Византийската империя , която се придържа към част от Италия от база в Равена.

След много премеждия през вековете Венецианската република е в упадък и постоянно раздирана от войни и политически спорове. Дору настъпва по-нататъшен упадък, въпреки че през 1846 г. Венеция е свързана с континента за първи път с железопътна линия и броят на туристите започва да надвишава местното население. Има кратка независимост през 1848–1849 г., когато революцията прогонва Австрия, но последната империя смазва бунтовниците. През 1860 г. Венеция става част от новото Кралство Италия, където остава и до днес в новата италианска държава, и споровете за това как най-добре да се третират архитектурата и сградите на Венеция доведоха до усилия за опазване, които запазват страхотно усещане за атмосфера. И все пак населението е намаляло наполовина от 50-те години на миналия век и наводненията остават проблем.

Най-добро време за посещение на Венеция

Април, Май, Септември, Октомври (последни месеци за посещение)

Май и септември са любимите на много месеци за посещение на Венеция. Това е най-добрият баланс между времето, хотелските цени и тълпите. Времето през април и октомври може да бъде пропуснато.

Юни – Август (най-добво време за посещение)

Докато летните температури във Венеция могат да бъдат доста високи, това са най-добрите месеци за посещение, ако искате да избегнете дъжд. Тълпи се стичат във Венеция по това време на годината, когато цените на хотелите скочат. Началото на юни е най-добрият летен вариант.

Ноември март (слаб сезон)

Цените на хотелите са по-достъпни по това време на годината, но Венеция е студена, облачна и дъждовна от ноември до март.

Забележителности на Венеция

Мостът на Академията

мостът на академеята венеция
Zairon, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Дървен мост над Канале Гранде, който свързва сестиера на Дорсодуро със Сан Марко. Гледката от моста е една от най-добрите във Венеция.

Базилика Санта Мария Дела Салюте

венеция санта мария

Името може да не ви звучи познато, но има голям шанс да знаете базиликата Санта Мария Дела Салюте. Това е готическа куполна църква, която буквално седи на водата срещу Сан Марко и е на почти всяка снимка, картина и пощенска картичка на Канале Гранде. Църквата от 17-ти век е невероятно емблематична и напълно безплатна за посещение.

Мостът на въздишките във Венеция

Мостът на въздишките във Венеция

Мостът на въздишките е затворен варовиков мост, който свързва Двореца на дожите с историческия затвор на града. Посетителите могат да се разходят през Моста на въздишките, докато обикалят Двореца на дожите. Има изглед към моста от Ponte della Paglia.

Бурано

Този колоритен остров е любимо на мнозина място за посещение. Той също се намира във Венецианската лагуна, на около 30 до 40 минути с вапорето (вид лодка). Ярки къщи се редят по каналите, коридорите и бреговете, които разполовяват малкия остров, силен контраст с по-приглушените цветове на Венеция. Основните забележителности на Бурано са Рио дел Понтинело, Рио дела Джудека, Рио ди Теранова и наклонената камбанария Сан Мартино. Освен това островът е с размери по-малко от 2 кв.км., така че е лесно да видите всичко за една сутрин.

Кампо дей Мори

Красив площад, разположен в Cannaregio sestiere, където статуите на трима братя мавританци (плюс една статуя на слуга) се намират в древните стени. Според легендата братята били прокълнати и превърнати в камъни, а статуите могат да се видят и днес около площада.

Кампо Санто Стефано

Това е любимият на много хора площад в цяла Венеция. Цветни фасади и оживени ресторанти са наредени по Campo Santo Stefan, който повечето посетители пресичат по пътя към моста на Академията. В средата на площада стои статуя на Николо Томазео от 19-ти век.

Дворецът на дожите

Дворецът на дожите

Дворецът на дожите е забележителен пример за венецианска готическа архитектура. Бившият дом на венецианското правителство сега може да бъде посетен като туристическа атракция.

Дорсодуро

квартал Дорсодуро венеция

Сан Марко е блестящата звезда на Венеция, но си струва да преминете през моста, за да посетите очарователния Dorsoduro sestieri. Тази част на Венеция е по-тиха от по-оживените туристически райони, но също толкова красива, дом на живописни канали, прекрасни площади и базиликата Санта Мария дела Салюте.

Разходка с гондола из Венеция

Наистина е малко скъпо, да. Но разходката с гондола във Венеция е преживяване, което се случва веднъж в живота, което буквално не можете да направите никъде другаде по света. И е доста невероятно усещането да се носиш през живописните канали. Личното ни предпочитание е да избягвате гондолиерите на Канале Гранде, където е голямо, оживено и шумно, и вместо това може да се повозите в по-тих квартал с канали. Цените са 80 евро преди залез слънце и 100 евро след залез слънце за частно 30-минутно пътуване.

Канал Гранде (големия канал)

гранд канале венеция

Невъзможно е да пропуснете Канале Гранде, когато сте във Венеция – всички коридори и канали сякаш водят до главния воден път на града. Една от най-добрите гледки към канала е от моста на Академията.

Hotel San Moisè, Венеция

Вземете си пица на този живописен док в късния следобед и гледайте как гондолите се носят, докато й се наслаждавате/.

Книжарница AQUA ALTA

Очарователна книжарница, която се намира скътана в квартал Кастело във Венеция. Малкият магазин е пълен от стена до стена с ретро книги, които посетителите могат да разглеждат, прелистват и купуват. Отвън има малък тухлен коридор, който води до Libreria Aqua Alta, който е облицован с купища стари книги – изключително живописно.

Остров Мурано

Мурано е световно известен с производството на стъкло и си струва да спрете, ако имате време. Състои се от шепа малки острови, свързани с малки мостове с архитектурна палитра, която наподобява Венеция. Островът е лесна спирка за лодките вапорето по пътя обратно към Венеция.

Дворецът Palazzo Tetta
Venice-life, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Palazzo Tetta е единственият дворец във Венеция, където трите страни на сградата са оградени с канали. Най-добрият изглед към двореца е от Ponte dei Conzafelzi. Много живописно.

Мостът Риалто

Мостът Риалто е известният каменен мост, който обхваща Канал Гранде в най-тясната му точка, свързвайки кварталите Сан Марко и Сан Поло. Предлага страхотна гледка към големия канал. Самият мост също служи като епичен фото фон от бреговете отдолу.

Дворецът Scala Contarini del Bovolo

Scala Contarini del Bovolo е дом на шестетажно спирално стълбище, което се издига до невероятна гледка към града. Дизайнът на двореца е смесица от ренесансови, византийски и готически архитектурни стилове, използващи теракотени тухли, каменни арки и колони. Вход само с билет за време и ограничен до 10 посетители на 30 минути.

Базиликата Свети Марк

Зашеметяваща църква, разположена на площад Сан Марко, до Кампанилата и Двореца на дожите. Това е най-голямата църква във Венеция, дом на ярки златни мозайки.

Остров Бурано

Ако посетите Венеция, отделете ден за екскурзия до Бурано. Въпреки че е 40 минути пътуване с вапорето, островът е пълен с най-колоритните къщи. Всеки един дом на острова е облян в цвят. Ярко розово, кралско синьо и пастелно зелено.  Има една главна улица, пълна с ресторанти и магазини. Насладете се на обяд тук, преди да се отправите обратно към Венеция.

Камбанарията на площад Сан Марко

Камбанарията се намира в сърцето на площад Сан Марко, издига се на 98 метра  нагоре и се вижда от няколко места в града. Първоначално е построена през 10-ти век, но сегашната кула е възстановена през 1912 г., след като се срутва през 1902 г. Силно препоръчително е да се качите с асансьора до върха на кулата за 360 градусова гледка над града.

Площад Сан Марко, Венеция

Обширният обществен площад е дом на базиликата Сан Марко, Камбанарията Сан Марко и дълга аркада от магазини, ресторанти и кафенета с десетки маси, които се разпръскват на площада. Това е едно от най-оживените места във Венеция, особено през летните месеци.

Билети за някои от основните атракции може да закупите тук.

С гондола и вапорето по каналите на Венеция

С гондола и вапорето по каналите на Венеция

Основните начини за придвижване във Венеция са ходене пеша, обществен транспорт по вода (вапорето) или водни таксита. Ходенето е отличен начин да разгледате Венеция и едно от любимите ни неща. Докато вървите, ще преминете през много малки и някои големи мостове. Вапорето е чудесен начин да обиколите Венеция, особено да я видите от големия канал.  Водните таксита са още по-добри, но ще си платите за удобството.

Качете се на гондола ако имате възможност. Този уникален и романтичен начин да видите Венеция е най-желаният от туристите. Пътуването с гондола е много скъпо, затова трябва да имате предвид един фактор – ако цената ви притеснява, не го правете – вместо това вземете вапорето (нещо като обществен транспорт по вода с лодка). Ако сте съгласни да платите високата цена и го смятате за преживяване веднъж в живота, тогава забравете за парите и се насладете. Във всеки случай знайте, че цената е една и съща из целия град, така че няма смисъл да търсите по-евтин вариант. Тя е 80 евро  за 40-минутно пътуване, което ви отвежда през малките канали и  120 евро за 1 час пътуване, минаващо по целия път до Канал Гранде и обратно. Посочените цени са към 2024 година.

  • пътуване с гондола с 5 души € 24*
  • пътуване с гондола 4 души € 30*
  • пътуване с гондола 3 души € 40*
  • пътуване с гондола 2 души € 60*

*Цена на човек

Само за няколко евро можете да обиколите най-големия канал във Венеция с вапорето и да видите града от друга гледна гледна точка. Това е чудесна алтернатива на гондолата за тези, които пътуват с ограничен бюджет.

  • Редовен вапорето билет за 75 минути (9,50 €);
  • Дневен билет, който важи за водните линии във Венеция и островите Лидо, Мурано и Бурано (25 €);
  • Карта за пътуване за 2 дни, която важи за водните линии във Венеция и островите Лидо, Мурано и Бурано (35 €);
  • Карта за пътуване за 3 дни, която важи за водните линии във Венеция и островите Лидо, Мурано и Бурано (45 €);
  • Карта за пътуване за 7 дни, която важи за водните линии във Венеция и островите Лидо, Мурано и Бурано (65 €);
  • ACTV Combi, градска карта с билети за водните линии, Двореца на дожите и базиликата Сан Марко (от 86 €).

Къде да се нахраните с вкусна храна

Почти задължително е да опитате страхотната венецианска храна. Нито един турист във Венеция или Италия не би завършил, без да опита от нея. Насладете се на най-добрата паста в един от многото малки ресторанти далеч от туристическия център. Ресторантите на Канал Гранде сервират скъпа и посредствена храна. Ако искате истинското италианско изживяване, обядвайте в Trattoria Antiche Carampane, където се сервират пресни морски дарове, или в Osteria Bakán, която сервира домашно приготвена паста.

И не забравяйте да се насладете на бутилка просеко. Насладете се на италиански аперитив с чаша от най-доброто италианско вино и някои от най-добрите венециански ястия в Estro-Vino e Cucina. Този малък ресторант има страхотна селекция от лозя и много очарователна атмосфера.

Кафе Флориан

Седнете на капучино или горещ шоколад в най-старото кафене във Венеция, на красивия площад Сан Марко.

Antico Forno (Старата фурна)

Солидno заведение за пица за вкъщие. Има повече от дузина тънки пици, от които да избирате, всичко от традиционната Маргарита до домашни специалитети като спагети Карбоната и други.

Ресторант пицария ДЕЛФИН

Този уютен малък ресторант е оживен през нощта и винаги пълен. Менюто е изпълнено както с италиански, така и с венециански класики. Пресните морски дарове и рибите като ципурата на скара са превъзходни и на достъпни цени.

Ресторант BA’ GHETO

Ако сте отседнали в Сан Марко, ще бъде малко преход, за да стигнете до Ba’ Ghetto в квартал Cannaregio – еврейското гето във Венеция. Това е прекрасна разходка през най-населената част на града. Плюс това, ресторантът си заслужава пътуването, като сервира традиционна римска еврейска кухня, както и венециански ястия. Ястията включват артишок, фалафел, хумус, пържени тиквички, пресни тестени изделия и меса.

Най-доброто сладолед във Венеция – Suso

Това е едin от най-добрите сладолед. Само 2 евро за лъжичка, това е наистина изгодна цена. Скрит е в множество алеи, така че се придържайте се към Google Maps, за да стигнете до рая на сладоледите.

Сладкарница Тоноло

Задължително е всяка сутрин в Италия да започва със сладкиш и капучино. Задължително отидете в тази малка сладкарница за да се насладите на нейните мечтани сладкиши и капучино.

Къде да отседнете във Венеция

Allice’s Hotel

Къщата на Алис е чист, просторен апартамент в сърцето на Сан Марко, на много разумна цена. Наскоро е реновиран, така че всичко изглежда модерно и актуално.

Aman Venice

Това е върха на луксозните хотели във Венеция. Този зашеметяващ имот се намира в Palazzo Papadopoli, бароков дворец от 16-ти век, в който сега се помещават 24 невероятни стаи и апартаменти, украсени с фрески на тавана, копринени стенни облицовки, дървена ламперия и екстравагантни свещници. Няколко стаи са с изглед към канала.

Belmond Hotel Cipriani

Втора превъзходна луксозна опция във Венеция е Belmond Hotel Cipriani. Хотелът се намира на остров Giudecca, успокояващо убежище от суматохата на центъра на града и на кратко пътуване в лагуната от площад Сан Марко. Имотът разполага с близо 100 луксозни стаи и апартаменти, както и зашеметяващ открит басейн, наградени ресторанти и частно яхтено пристанище.

Ca Cappello Venice Apartment

Очарователен апартамент в Сан Марко, който предлага най-прекрасната гледка към живописен канал. Имотът е малък, но едната спалня, банята, кухнята и жилищното пространство са достатъчно просторни за един до двама души. Много чист с венециански дизайн и на разумна цена.

Ca’Maria Adele

Ca’Maria Adele е прекрасен бутиков хотел, разположен срещу Санта Мария дела Салюте в квартал Дорсодуро. Дизайнът е диво венециански, но нищо не изглежда остаряло – екстравагантна мебел, барокови статуи, драперии с щампи, тъмни тъкани и полилеи. Гостите имат избор от луксозни апартаменти, апартамент или четири концептуални стаи, от които да избират.

CA’Sole Residence

Ярък, чист апартамент предлаган от Aribnb, разположен в Дорсодуро. Модерното пространство с две спални има високи тавани, две бани, напълно оборудвана кухня и прекрасен балкон с изглед към съседния канал. Силно препоръчвам Ca’Sole Residence.

Как да стигнете от летището до Венеция

Венецианското летище Марко Поло се намира на континента и свързва Венеция с местни дестинации в Италия, както и международни градове в цяла Европа, Близкия изток и Съединените щати. От летището единственият начин да стигнете до Венеция е по вода. Чрез хотели може да се организира частен транспорт с лодка, но не е евтин. Цените варират според компанията, но частните водни таксита от летището обикновено варират от €110 до €135.

Повечето туристи вземат линията Alilaguna Blu от летището до Венеция – това е като обществен воден транспорт. Лодките са чисти, ефективни и се движат по редовен график. Билети могат да бъдат закупени предварително или на летището.

Ако пристигате с влак, ще слезете директно във Венеция. Местоположението на гарата не е централно за туристическия район, но е възможно да се стигне с дълга разходка. В противен случай хванете Alilaguna или резервирайте лодка.

Къде да пазарувате, когато сте във Венеция

Pot-Pourri

Много елегантен бутик. Може да е освежаващо да пазарувате в магазин, собственост на действителен венецианец, а не от някоя от големите марки, които можете да закупите навсякъде другаде по света.

Но ако все още искате големите марки, Gucci, Chanel, Hermes, също са наблизо, в района на Сан Марко.

Fondaco dei Tedeschi

Историческата сграда на Fondaco dei Tedeschi е построена през 1228 г. като търговска зала в сърцето на пазарния район Риалто. Оттогава тя е видяла редица превъплъщения от митническа зала, до поща, до сегашната си употреба като универсален магазин. В него се помещават стотици марки, включително луксозни и местно произведени продукти. Ако се качите на терасата на покрива, то тя ще ви предложи зашеметяваща 360 градусова гледка към града.

Други съвети за Венеция

Ако е възможно, избягвайте пиковия летен период (юли и август). Според нас просто е твърде горещо, за да му се насладите. Ако обаче това е вашето пътуване веднъж в живота, не го пропускайте. Планирайте предварително и останете в центъра, за да можете да се насладите на италианска сиеста през най-горещите части на деня.

Станете рано и се насладете на града без тълпите. Надяваме се, че ще се насладите на убийствен изгрев, докато го правите.

Изгубете се, скитайки се по улиците. Ще намерите някои прекрасни малки места точно до каналите, без тълпите. Извадете телефона си и използвайте Google Карти, когато трябва да намерите пътя обратно.

Адресите с номерта във Венеция често не са последователни. Ако имате адрес, например Сан Марко 671, първата грешка е да не мислите, че номерата на къщите са последователни.

Всички числа са донякъде случайни, така че е важно да имате конкретни подробни указания, когато търсите вашия хотел. След като намерите правилния район, можете да потърсите името или номера на вратата на мястото, където сте отседнали. Силно препоръчително е използването на телефон и Google Maps. Това ще направи престоя ви много по-лесен.

Въпреки че английският е широко разпространен във Венеция, не забравяйте да използвате малко италиански, докато сте там. Просто е добре да знаете основните неща като Ciao (Здравей/Довиждане), Buongiorno (Добро утро), Buona Sera (Добър вечер), Per Favore (Моля), Grazie (Благодаря), Mi Scusi (Извинете) и Prego (Вие сте Добре дошли), както и поне числата от 1 до 10.

Има обществени тоалетни, разположени във Венеция, но те ще ви струват между €1-2, за да ги използвате всеки път, така че се уверете, че имате малко дребни пари със себе си. По-добрата алтернатива е да спрете в някое кафене или бар за питие и да използвате тоалетните им, докато сте там.

Има фонтани, разположени из цяла Венеция (особено на обществените площади), където можете да напълните бутилката си безплатно – няма нужда да купувате скъпа  бутилирана вода, а тя е особено полезна в горещи дни.

Ако искате да купите истинско муранско стъкло, вземете вапорето (линии 12, 4.1 или 4.2 от Fondamente Noveto) до Мурано и избягвайте безплатното пътуване, организирано от продавач, който търси лековерни туристи. Посетете работилниците, изложбените зали и фабриките, където можете да се уверите в автентичността на това, което купувате.

предишна статия
следваща статия
Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...