Празнична погача – пухкава и вкусна с аромат на масло, идеална за предстоящите празници. В най-хубавото време от годината, а именно коледните и новогодишни празници ни се иска да подготвим хем красива, хем вкусна трапеза. Търсим стремглаво подходящи ястия, с които да посрещнем скъпи гости.
Празнична погача с масло
Ние българите обичаме да си похапваме хляб и естествено коледната трапеза няма да е същата без домашно приготвена, вкусна и красива коледна погача. Ние сме ви приготвили чудесна рецепта, с която трапезата ви ще грейне.
На тези от вас, които не са приготвяло досега коледна погача, може да ви изглежда трудно, но изобщо не е така. Не се изискват кой знае какви умения за това и всеки може да се наслади на вкуса и.
Съставки за коледната погача
- около килограм брашно;
- 1 кубче прясна мая или 11 гр. суха;
- 300 мл. прясно мляко (топло);
- 3 яйца;
- 5-6 лъжици кисело мляко;
- 1 с.л. захар;
- 2 ч.л. сол;
- 100 гр. меко масло;
- 2 жълтъка за намазване;
- сусам и мак за поръсване.
Как да направите най-красивата празнична погача
Всичко зависи от Вас, вашето въображение и търпение. Никак не е сложно, просто правете това с любов и му отделете нужното време.
В голяма купа сложете топлото мляко (да не е горещо) захарта, маята и 3-4 лъжици брашно, разбъркайте, покрийте с кърпа и оставете за около 10-15 минути да шупне маята.
Прибавете яйцата, киселото мляко солта, разбъркайте добре и започнете да прибавяте постепенно от брашното. Може да не е необходимо да използвате цялото брашно. Трябва да замесите меко тесто, което да не лепне.
Готовото тесто оставете в подходяша намазнена купа, но имайте предвид, че тестото ще удвои обема си. Покрийте купата със стреч фолио и кърпа, и оставете на топло да втаса за около час. Премесете тестото и го разделете на три равни части.
Разточете всяка част на кора с дебелина около 7-8 мм. Намажете първата кора обилно с меко масло, върху нея сложете втората кора и отново намажете и сложете третата, тя не се маже отгоре. Разрежете корите на 16 триъгълни парчета, както режете пица. Навийте всеки триъгълник от широката към тясната част, като кифличка.
Домашна коледна питка (празнична) – рецепта за пухкава памук с масло
В намазнена кръгла тавичка наредете около стените й 13 от кифличките във форма на слънце, а останалите три разрежете на две и ги подредете в центъра с широката част нагоре. Оставете да втаса отново докато изпълни тавата за около 30 минути.
Намажете вашата празнична погача с разбитите жълтъци и поръсете със сусам и маково семе. Изпечете погачата на 180 градуса за 45-50 минути, докато се зачерви хубаво. Проверете дали е изпечена с клечка за зъби или дървено шишче. Поднесете коледната погача топла.
Успех!
Надяваме се тази рецепта за празнична погача, да ви се е получила, а вие не забравяйте да споделите своите впечатления в секцията по-долу.
Разгледайте и другите н предложения за красиви меденки меденки по класическа рецепта и традиционна баница с праз.