НачалоРецептиСладки и десертиКрем карамел в тава...

Крем карамел в тава – тънкости при приготвяне

Крем карамел в тава – топва е рецептата днес, за тези, на които не им се занимава да правят този уникален десерт в купички и искат просто да си отрежат едно вкусно парче или направо да гребат от тавата. С тези лесни инструкции и няколко тънкости при приготвянето му, ще получите уникален и копринено гладък карамелен крем в тава за нула време.

Крем карамел в тава

Рецептата не се различава много от класическия креем карамел, но за сметка на това има някои тънкости при печене и приготвянето на десерта, които е добре да спазите. Все пак тук сместа се изсипва в тава, която е доста по-голям и разлат съд от стандартните купички.

Необходими продукти

Продуктите са разчетени така, че да запълнят една тава до половината с диаметър около 35 см.

  • 1200 мл прясно мляко;
  • 9 яйца;
  • 280 грама захар (за крема);
  • 2 пакетчета ванилия.
  • 140 гр захар (за карамелизиране на захарта на дъното на тавата).

Начин на приготвяне

Първо трябва да карамелизирате захарта с малко вода, като я разтопите в тенджера. Ако искате да се застраховате, добавете и 1/2 ч.л. оцет, това ще попречи на захарта да загори. След като сте готови с тази стъпка, просто прехвърлете карамелизираната захар в тавата за крем карамела и я оставете да изстива.

През това време, пригответе млечно-яйчената смес както следва: П подходящ метален съд сложете прясното мляко и го загрейте до точка на кипване, но без да завира.

В отделен съд разбийте яйцата със захарта (задължително на ръка) и започнете да добавяте малко по малко от млякото с бързо бъркане. Крем карамелът се бърка на ръка, за да се попречи на мехурчетата въздух да се задържат в сместа, което при печене би довело до шупли (язви), а вие със сигурност ще искате идеално гладък десерт.

Когато разбъркате добре и последното прибавено мляко, оставете за 5 минути на сместа да си почине и на мехурчетата въздух да се отделят на повърхността и я пресипете във тавата за крем карамел с карамелизираната захар, която вече трябва да е изстинала.

Както знаете, крем карамелът се пече на водна баня. Но с такава голяма тава във фурната, това ще е доста трудно за изпълнение. Затова идва и втория тънък момент при печенето. Трябва да загреете фурната до 140 градуса и да печете за около 1 час или до готовност. По-бавното, но по-продължително печене, ще попречи на десерта за загори и ще се опече равномерно.

Да ви е вкусно и сладко!

Ако вашият крем карамел в тава ви се е получил, не пропускайте и другите ни сладки изкушения.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Още от категорията
3 коментари
  1. Едно време си мислех че е изгъзица, но отдавна правя крем карамелът само в тава. Освен че става повече, след втория ми опит се получи и вече само така. Трябва да внимавате за температурата, да е по-ниска. Вярно че отиват повече продукти но пък в крайна сметка не са скъпи.

  2. Едно време си мислех че е изгъзица, но отдавна правя крем карамелът само в тава. Освен че става повече, след втория ми опит се получи и вече само така. Трябва да внимавате за температурата, да е по-ниска. Вярно че отиват повече продукти но пък в крайна сметка не са скъпи.

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

10 бабини рецепти за подсичане

Ето няколко бабини рецепти за подсичане с народни и натурални средства за лечение в домашни условия, които може да ви помогнат с неприятния проблем. Подсичането,...