Крем карамел в тава – топва е рецептата днес, за тези, на които не им се занимава да правят този уникален десерт в купички и искат просто да си отрежат едно вкусно парче или направо да гребат от тавата. С тези лесни инструкции и няколко тънкости при приготвянето му, ще получите уникален и копринено гладък карамелен крем в тава за нула време.
Крем карамел в тава
Рецептата не се различава много от класическия креем карамел, но за сметка на това има някои тънкости при печене и приготвянето на десерта, които е добре да спазите. Все пак тук сместа се изсипва в тава, която е доста по-голям и разлат съд от стандартните купички.
Необходими продукти
Продуктите са разчетени така, че да запълнят една тава до половината с диаметър около 35 см.
- 1200 мл прясно мляко;
- 9 яйца;
- 280 грама захар (за крема);
- 2 пакетчета ванилия.
- 140 гр захар (за карамелизиране на захарта на дъното на тавата).
Начин на приготвяне
Първо трябва да карамелизирате захарта с малко вода, като я разтопите в тенджера. Ако искате да се застраховате, добавете и 1/2 ч.л. оцет, това ще попречи на захарта да загори. След като сте готови с тази стъпка, просто прехвърлете карамелизираната захар в тавата за крем карамела и я оставете да изстива.
През това време, пригответе млечно-яйчената смес както следва: П подходящ метален съд сложете прясното мляко и го загрейте до точка на кипване, но без да завира.
В отделен съд разбийте яйцата със захарта (задължително на ръка) и започнете да добавяте малко по малко от млякото с бързо бъркане. Крем карамелът се бърка на ръка, за да се попречи на мехурчетата въздух да се задържат в сместа, което при печене би довело до шупли (язви), а вие със сигурност ще искате идеално гладък десерт.
Когато разбъркате добре и последното прибавено мляко, оставете за 5 минути на сместа да си почине и на мехурчетата въздух да се отделят на повърхността и я пресипете във тавата за крем карамел с карамелизираната захар, която вече трябва да е изстинала.
Както знаете, крем карамелът се пече на водна баня. Но с такава голяма тава във фурната, това ще е доста трудно за изпълнение. Затова идва и втория тънък момент при печенето. Трябва да загреете фурната до 140 градуса и да печете за около 1 час или до готовност. По-бавното, но по-продължително печене, ще попречи на десерта за загори и ще се опече равномерно.
Да ви е вкусно и сладко!
Ако вашият крем карамел в тава ви се е получил, не пропускайте и другите ни сладки изкушения.
Едно време си мислех че е изгъзица, но отдавна правя крем карамелът само в тава. Освен че става повече, след втория ми опит се получи и вече само така. Трябва да внимавате за температурата, да е по-ниска. Вярно че отиват повече продукти но пък в крайна сметка не са скъпи.
Едно време си мислех че е изгъзица, но отдавна правя крем карамелът само в тава. Освен че става повече, след втория ми опит се получи и вече само така. Трябва да внимавате за температурата, да е по-ниска. Вярно че отиват повече продукти но пък в крайна сметка не са скъпи.
Стана точно както трябва! Наистина лесна рецепта и нямаше шупли.