Освен пържени, има още безброй начини за вкусно приготвени тиквички и един от тях е точно крем супа от тиквички. Тиквичките вече са на пазара, още преди да е започнало същинското лято и едва ли има по-здравословен начин за консумация на този полезен зеленчук от това да направите бърза, лесна и вкусна супа разбита до крем от тиквички. И най-хубавото е, че продуктите, от които се нуждаете са съвсем обикновени и малко на брой.
Крем супа от тиквички
Всъщност освен тиквичките, повечето неща почти със сигурност вече ги имате. Това са прясно мляко, малко брашно, масло и подправки. Количествата по-долу ще стигнат спокойно за 4 порции крем супа от тиквички, но ако искате да си направите по-голямо количество, просто ги увеличете.
Необходими продукти за рецептата
- 500 гр тиквички;
- 450 мл прясно мляко;
- 1 средно голяма глава лук;
- 50 гр брашно;
- 50 гр масло;
- магданоз;
- сол на вкус.
Как се прави крем супа от тиквички
Започнете, като измиете добре тиквичките и ги нарежете на кубчета (може да ги белете). Лукът също се нарязва на едро и се прибавя към тиквичките. Слагате ги в подходяща тенджера, заливате ги с достатъчно количество вода и ги сварявате до омекване.
След като сте сварили тиквичките и лукът, трябва да ги отцедите много добре, да ги пасирате и да ги върнете в тенджерата, към която добавяте прясното мляко. Оставяте така за малко да се затопли цялата смес, след което правите запръжка от брашното и маслото. Прибавяте я в тенджерата и оставяте да къкри за още около 10 минути а да се посгъсти.
Може да гарнирате по желание с магданоз или друга зеленина като копър. Към така приготвената крем супа от тиквички е много подходящо да направите и крутони.
За целта нарязвате 1-2 филии на кубчета, овкусявате с подправки, и в предварително леко намазана с мазнина тава печете до златисто.
Разгледайте и другите ни предложения и рецепти с тиквички: