НачалоРецептиСупиКрем супа от червена...

Крем супа от червена леща

Червената леща е вкусен, засищащ и здравословен продукт, а крем супа от червена леща е един от най-вкусните начини да приготвите този уникален бобов продукт. Тя е богата на протеини, фибри и витамини.

Бобовите растения определено трябва да бъдат включени в диетата, тъй като те съдържат максимум хранителни вещества и витамини. Ако искате да знаете как да сготвите вкусно крем супа от червена леща, струва си да прегледате тези лесни рецепти, които изискват минимално време и усилия.

Леката, копринено кремообразна супа от червена леща е популярно ястие в турската кухня, затова ще ви предложим както класическа рецепта, така и турски вариант на крем супа от леща. Приготвена така, супата е плътна, питателна и неутрална на вкус, която ако се подправя с лимонов сок или друг дресинг от разтопено масло и смлян лют пипер подхожда и за любителите на пикантната кухня.

Освен червена леща, супата обикновено включва най-обикновенни зеленчуци: лук, моркови и чесън, както и малко количество картофи или пшенично брашно, за да придаде плътност на супата. С този състав супата се оказва лека и цветна на вид, нежна и кремообразна на текстура, засищаща и много апетитна на вкус.

Класическа крем супа от червена леща

Класическата версия ще се впише идеално в диетичното меню. Тази разновидност на супата има приятна кремообразна консистенция и е особено добро решение, за хора с неутрален вкус или за такива, които не обичат люто.

Продукти и съставки

  • 200 гр червена леща;
  • 1 домат;
  • 1 морков;
  • 1 глава лук;
  • 50 гр доматено пюре;
  • олио;
  • червен пипер;
  • черен пипер и сол на вкус.

Как да приготвите вкусна крем супа

Започвате с морковите, които настъргвате, а  лукът нарязвате на кубчета, и всичко това запържвате в малко мазнина, като добавяте и малко червен пипер.

Изплакнете червената леща в студена вода и я добавете към лука, морковите и червения пипер. Запържете малко лещата със зеленчуците, като това ще придаде приятен вкус на ястието и добавяте топла вода.

Обелете домата от кожата и го намачкайте добре, след което го прибавете заедно с доматеното пюре към лещата. Добавете сол и черен пипер на вкус и намалете котлона, като оставете ястието да къкри за около 20 минути.

След това с помощта на блендер пасирате всички съставки. Сервирайте топла, по желание със стрък магданоз.

Турска крем супа от червена леща

крем супа от червена леща

За да направите крем супа от леща по турски, ще ви бъдат нужни малко повече от обичайните продукти. Ето и какви са те:

Необходими продукти

  • 250 гр червена леща;
  • 2 с.л. еастително масло;
  • 1 глава лук;
  • 3-4 скилидки чесън;
  • 200 гр картофи;
  • 1 морков;
  • 1 с.л. доматено пюре;
  • 1 лимон;
  • 1 ч.к. смлян кориандър;
  • вода;
  • сол на вкус.

За пикантния дресинг

  • 35 гр масло;
  • черен пипер;
  • червен пипер.

Начин на приготвяне

Изплакнете и пасирайте лещата старателно. Загрейте олиото на среден огън. Добавете предварително наситнения лук и запържете  за 5 минути. След това добавете нарязания на ситно чесън, нарязаните на ситно картофи и моркови. Разбърквайки, запържете зеленчуците за 2-3 минути. Добавете доматеното пюре и запържете още 1 минута, след което добавете лещата в тигана. Налейте 1 литър вряла вода и разбъркайте всичко добре.

Оставете сместа да заври, покрийте с капак и намалете силата на огъня, като готвите така за още 25-30 минути.

Следва да овкусете вашата крем супа от червена леща: добавете сол, смлян черен пипер и смлян кориандър. По желание може да добавите мента или босилек, ако желаете супата да стане по-ароматна. Оставете да заври и гответе още 2-3 минути. Изключете котлона и пасирайте всички съставки блендер до гладкост.

За пикантния дресинг: смесете 30 г разтопено масло, 0,25-0,5 ч.л. смлян лют пипер и 1 ч.л. червен пипер. Всичко това разбъркайте много добре. Гарнирайте всяка порция супа с 1-2 ч.л. пикантен сос. Поръсете супата с малко лимонов сок и сервирайте.

Арабска крем супа от червена леща

крем супа от червена леща

Тази крем супа се отличава от другите варианти с богато си количество на използваните подправки. Ето и тях, както и необходимите продукти.

Подправки и продукти за червен леща

  • 250 гр червена леща;
  • 1/2 лимон;
  • 3 средно по големина картофа;
  • 1 глава лук;
  • бахар (смлян, на вкус);
  • листа от кориадър;
  • 2 ч.л. кимион (виж също ползи от масло от черен кимион);
  • 1 ч.л. куркума;
  • 1 с.л. чесън на прах (или 5 скилидки настъргани)
  • 20-30 мл олио;
  • сол на вкус;

Стъпки за приготвяне

Налейте достатъчно вода в тенджера и добавете предварително измитата леща, лук (нарязан на ситно), картофи, нарязани на малки кубчета и цели скилидки чесън, а ако ще ползвате на прах – 1 с.л. Покрийте с капак и оставете да заври. След това малко намалете котлона и гответе за още 20 минути, докато се сварят зеленчуците и червената леща.

След кат всичко е сварено, пасирайте продуктите с блендер или пасатор. В тиган добавете малко олио и го загрейте. След това добавете кимион, куркума, сол и черен пипер и разбъркайте много добре за около една минута, след което застройте супата от леща.

Така приготвена тази крем супа от червена леща ви дава ценните 16 грама протеин на 100 гр, 54 гр въглехидрати, 8 грама мазнини и общо 355 ккал.

Добър апетит!

Виж още:

Знаете ли че?

Лещата е с високо съдържание на протеини, които са от съществено значение за изграждането и поддържането на вашите мускули, кости и кожа. Протеинът също ви помага да се чувствате сити и удовлетворени, което може да подпомогне загубата на тегло и контрола на апетита. Една чаша варена леща осигурява около 18 грама протеин, което е сравнимо с количеството в порция месо.

Лещата е богата на фибри, което помага за подобряване на храносмилането и понижаване на нивата на холестерола. Фибрите също помагат за регулиране на нивата на кръвната ви захар, предотвратявайки пикове и сривове, които могат да повлияят на настроението и енергията ви. Една чаша варена леща съдържа 16 грама фибри, което е повече от половината от препоръчителния дневен прием.

Лещата съдържа антиоксиданти, които са съединения, които предпазват вашите клетки от увреждане, причинено от свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят възпаление, стареене и хронични заболявания. Антиоксидантите помагат в борбата с тези вредни агенти и поддържат имунната ви система. Лещата има повече полифеноли от други бобови култури, като зелен грах и нахут.

Лещата е полезна за здравето на сърцето, тъй като може да понижи кръвното ви налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания. Лещата съдържа магнезий, който помага за отпускане на кръвоносните съдове и подобряване на притока на кръв. Те също така съдържат фолат, който помага за понижаване на нивата на хомоцистеин, рисков фактор за сърдечни заболявания.

Лещата е източник на сложни въглехидрати, които ви осигуряват постоянен и продължителен източник на енергия. Сложните въглехидрати се усвояват по-дълго от простите захари, така че ви карат да се чувствате сити и енергични за по-дълго време. Те също така помагат за захранването на мозъка и нервната ви система , което може да подобри когнитивната ви функция и настроението.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Есенен маникюр в кафяво

Тази есен, кафявите нюанси за маникюр доминират с изтънчена елегантност и топлина. Този сезон се характеризира с богатство на земни цветове, които отразяват есенната...

Парена туршия със зеле и моркови

Маникюр с брокат