Рецепта за кренвиршки, споделена от читател на Тами.Бг. Навремето, кренвиршките се срещаха рядко и то само в по-големите градове. Няма да забравя, първия път когато вкусих балатонка. Чакахме да започне следобедното кино в гр. Плевен и точно пред него продаваха именно добре познатите ни сега кренвиршки. Ухаеха приятно, бяха топли и това бе първото ми вкусване от тях.
Годината беше 1993-та и тепърва навлизаха заведенията за бързо хранене. Това бяха по-скоро малки капанчета, подобно на вестникарските будки, където се приготвяха хамбургери и подобни храни за бърза закуска. Сега 30 години след това, направих грешката да си купя готова кренвиршка и дълбоко се разочаровах. Затова реших да споделя с вас моя прочит на тази бърза закуска – домашни кренвиршки, приготвени с ръчно омесено тесто.
Домашни кренвиршки
За приготвяне на кренвиршки е добре да си направите тестото сами. Разбира се, ако нямате време, може да използвате бутер тесто. В такъв случай просто пропуснете първите няколко параграфа и продължете да четете надолу.
Необходими продукти
Освен кренвирши, ще са ви нужни и следните продукти за замесване на меко тесто. Ако ще ги правите с бутер тесто, просто купете един пакет.
- брашно (колкото е нужно за да се получи меко тесто);
- 1 яйце;
- 300мл. прясно мляко;
- 2 с.л. кисело мляко;
- 1 пакетче суха мая;
- 2 ч.л. захар;
- 1 ч.л. сол;
- 50 мл. олио.
Как се правят кренвиршки
За направата на тестото, първо затопляте млякото (не горещо), добавяте захарта, маята и 3-4 лъжици брашно. Разбърквате добре и оставяте настрана за 10-тина минути за да се активира маята.
След това към сместа добавяте яйцето, киселото мляко, олиото, солта и добавяте постепенно брашно докато се получи меко тесто. Премествате тестото в намазнена купа и я покривате със стреч фолио и завивате с кърпа. Така тестото се оставя да втаса за около час на топло място.
Премесете вече втасалото тесто, след което го разточете на правоъгълна кора с дебелина 7-8 мм. Нарязвате на ленти с широчина около 3см.
Вземате един цял кренвирш и започнете да увивате тестото около кренвирша, като презастъпвате краищата му.
Наредете кренвиршките в тава с хартия за печене и оставете още за 30 минути настрана отново да се надигнат малко.
Намазвате кренвиршките с разбит жълтък и по желание може да поръсите с чубрица. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-30 минути или до готовност според ваша преценка.
Христина Янакиева, Мездра
Да ви е сладко!
А вие разгледайте и другите ни предложения за домашно приготвени тестени изделия.
Още от тестени изделия: Бърза вита баница с готови кори на сач
Дърпана баница, теглена на ръце и налагана