Ако не е пиле с ориз на фурна, то ще е свинско с ориз на фурна. И двете са еднакво толкова вкусни! Ако свинското се приготви крехко и сочно, а оризът да не се пресуши съвсем, комбинацията е класическа и си заслужава да се прави всеки сезон, макар по-често да се приготвя есенните и зимните месеци.
Класическо свинско с ориз на фурна
Има стотици вариации на тази рецепта, но класическата версия е само от свинско месо и ориз подправено с черен пипер. Ако желаете може да запържите лук с един или два моркова, но това отново е вариация на ястието, за това тук сме дали изчистения вид на тази наистина стара рецепта, която може да срещнете още в книгите от 40-50-те години на миналия век. Ето и необходимите съставки за рецептата:
Продукти за 4 порции
- 600 гр свинско месо;
- 200 гр ориз;
- 40 гр олио;
- черен пипер;
- черен пипер на зърна;
- сол на вкус.
Техника на приготвяне на свинско с ориз
Препоръчваме ви да си вземете прясно месо от свинска плешка. То става крехко, ако се приготви правилно. Може да ползвате и изрезки от месо, решението е ваше.
Нарязвате месото на парчета с големина око 3х4 см, осолявате го и подправяте с малко черен пипер и го запечатвате с мазнина в подходяща тенджера.
След като сте запържили месото, го слагате в тава, заливате с 1 пръст топла вода и покривате с фолио.
Печете на 180 градуса за около час, като разбърквате 1-2 пъти.
През това време измивате и почиствате ориза и го добавяте след час печене на месото в тавата при съотношение на ориз към вода 1 към 3. Добавяте няколко зрънца черен пипер, сол на вкуса и разбърквате.
Печете с премахнато фолио докато оризът напълно поеме водата и се сготви.
Вашето свинско с ориз на фурна вече трябва да е готово, крехко и да се къса на конци. Може да поднесете с поръсен млян черен пипер и царска туршия за гарнитура.
Да ви е сладко!
Не пропускайте и другите подобни рецепти: