Крехък пържен свински дроб с лук
Основните съставки за приготвяне на пържен свински дроб, така че да стане крехко месото, включват:
- свински дроб
- 3 глави лук
- прясно мляко (за накисване)
- олио за пържене
- сол и черен пипер
- сода за хляб (по желание)
- брашно за овалване
Начин на приготвяне
Нарежете свинския дроб на филийки с дебелина около 0,5 до 1 см. След това го накиснете в прясно мляко за около 1-2 часа. Това ще го направи по-крехък.
Виж още: Пилешки дробчета по селски
След кисненето, дробът трябва да се подсуши с кухненска хартия, преди да бъде овалян в брашно, смесено с малко сол и черен пипер. Млякото спомага за омекотяването на структурата и предотвратява изсушаването му по време на пържене.
Тънкости при пържене
За да запазите дроба крехък и сочен:
Овалването в брашно преди пържене помага за образуване на хрупкава коричка, която задържа сочността вътре в месото. Може да използвате малко сода за хляб, за да се избегне втвърдяване на дроба. Содата трябва да се разтрива по повърхността на дроба и да престои около 10-15 минути, след което се изплаква.
Олиото трябва да е добре загрято, преди да поставите парчетата свински дроб. Започнете с висока температура, за да ги запечатате и след това намалете огъня, за да не го прегорите отвън, а вътрешността да остане сурова.
Дробът трябва да се готви задължително под капак, за да се запазят влагата и аромата. Лукът може да бъде добавен в края на готвенето, за да остане леко хрупкав и да допълни вкуса.
Приготвяне на лука
Лукът, който обикновено се използва в тази рецепта, се нарязва на полумесеци и се задушава отделно в мазнина, докато стане златист. Може да се задуши както в олио, така и в масло за по-богат вкус. След като дробът е изпържен, се добавя лукът и ястието се задушава за кратко време заедно под капак.
Тънкости при приготвяне на свински дроб с лук
Има няколко допълнителни техники, които могат да се приложат, за да направите дроба още по-вкусен:
- преди пържене, може да накиснете дроба във вода с малко оцет. Това ще премахне специфичния мирис и ще подобри текстурата.
- може да се маринова за 1-2 часа в соев сос, горчица и червено вино за по-богат вкус и да стане още по-крехък.
- лимоновият сок добавен непосредствено преди сервиране, освежава ястието и балансира мазнината от пърженето.