Кросоувър и SUV – каква е разликата между CUV и СУВ (джип)?

 

Кросоувър и SUV автомобилите си приличат много, но и имат някои съществени конструктивни особености. Въпреки че хората и производителите на автомобили използват термините взаимозаменяемо, ключови разлики наистина са налице. Казано просто, кросоувърът е по-лек и е изграден върху платформа за автомобили, докато традиционният SUV е по-тежък и използва шаси на камион.

В България, честно наричаме СУВ автомобилите с  думата „джип“. Има обаче няколко допълнителни елемента, които да ви помогнат да разграничите тези два типа превозни средства.

Разлики между кросоувър и SUV

Каросерията и шасито на кросоувъра са изградени от едно цяло. Това се нарича unibody конструкция. Този дизайн осигурява по-добро качество на возене и тъй като е по-лек, като цяло постига по-добра енергийна ефективност.

Спортните превозни средства, по-известни като SUV, използват дизайн на каросерията закрепена върху рамата. Това означава, че рамката и каросерията са изградени отделно и свързани по време на производствения процес. Тези превозни средства, базирани на камиони, обикновено са по-здрави и могат да се използват за теглене на по-големи товари. Това обаче не означава, че не можете да теглите с кросоувър.

Размери за SUV и CUV

Обикновено SUV са направени за по-неравен терен. Те имат тенденция да бъдат направени с по-големи размери, като повечето модели се категоризират като средни или пълноразмерни СУВ.

Кросоувърите могат да бъдат от субкомпактни до пълноразмерни. Но въпреки това, производителите често наричат кросоувъра „малък SUV“ или „компактен SUV“.

Различните имена за SUV и кросоувър

За да се добави допълнително объркване, други термини често се използват за описание на кросоувъри, като CUV (Crossover Utility Vehicle), SAV (Sport Activity Vehicle) и дори комбинацията „crossover SUV“. Важното е да запомните, че тук разликата е само в наименованието.

AWD и 4WD

Подобно на автомобилите, кросоувърите обикновено имат системи за задвижване на предните колела, въпреки че много от тях предлагат и опция за задвижване на всички колела.

SUV, за разлика от тях, са превозни средства със задно задвижване и 4WD системи, способни да се справят с повечето неравности извън пътя.

Прилики между кросоувър и SUV

Въпреки различията си, SUV и кросоувърите имат много общи неща.

  • и двата имат по-голям клиренс, което дава на водачите по-висока точка на видимост спрямо другите автомобили;
  • и двата предоставят достатъчно вътрешно пространство, което ги прави популярен избор сред семействата, които не харесват миниван вариантите;
  • и двете пренасят своето товарно пространство в кабината, премахвайки неудобството на отделния багажник.

Степен на безопасност при кросоувър и СУВ

Известно е, че кросоувър и SUV (СУВ) осигуряват много добра безопасност, както на пътя, така и извън него. В допълнение към множеството стандартни функции за безопасност, те имат и някои много добри екстри.

източник: mitsubishicars.com

Венеция как, какво, кога и забележителности

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...