Може да приготвите вкусен обяд или вечеря с кюфтета от прясно зеле с ориз и яйца, които не отстъпват по нищо на традиционните кюфтета от кайма. Приятен апетит!
Ако все още не сте опивали такива, не се колебайте да изпробвате рецептата. Стават много вкусни, засищат, защото се слага и с малко брашно, а прясно зеле има отдавна по пазарите.
Рецепта за кюфтета от прясно зеле
необходими продукти:
- прясно зеле 1 кг;
- 60 гр ориз;
- 120 гр олио;
- 100 гр брашно;
- 60 гр сухар
- 1 яйце;
- 120 гр прясно мляко;
- 200 гр домати;
- магданоз;
- черен пипер;
- магданоз или копър за поръсване;
- сол.
Начин на приготвяне:
За тези зелеви кюфтета нарязвате прясно зеле на дребно и го задушавате в малко масло и вода. Когато омекне, се сваля от огъня и ако водата не се е изпарила, се отцежда.
Прибавят се яйцето, свареният ориз, гъстият бял сос, приготвен от изпърженото брашно и прясното мляко с черен пипер, ситно нарязаният магданоз и всичко това се омесва много добре.
Ако сместа е рядка, се добавят още малко счукани сухар. Оформят се кюфтета, овалват се в малко брашно и се пържат до зачервяване.
По желание, може да нарежете на ситно магданоз или копър и да поръсите отгоре, или пък да го добавите в самите кюфтета.
Към готовите кюфтета от прясно зеле се може да се поднесе доматен сос или кисело мляко или да се добави зеленчукова гарнитура и салата.
Добър апетит!
Виж още: