Не познавам човек, който да не обича кюфтета, а кюфтета по чирпански на фурна, това вече е класика. И малки и големи си облизват пръстите при тази вкусотия. Ястие, което навява мили спомени, може би на всички нас, рецепта обяд или вечеря от нашето детство, която са ни приготвяли нашите баби и майки.
Кюфтета по чирпански на фурна
Чирпанските кюфтета се правят от месо (най-често свинско или телешко), което се смесва с нарязани лук, подправки и се приготвят по най-различни рецепти. Добрите кулинари използват умело комбинация от подправки, които придават на кюфтетата тяхния характерен и неповторим вкус.
Ние българите обичам да се събираме около масата със семейството и приятелите си и естествено да се наслаждаваме на тази вкусна традиционна гозба. Кюфтета по чирпански на фурна са едно кулинарно изкушение, което превръща храненето в преживяване, а любовта на българина към чирпанските кюфтета превъзхожда времето и се предава от поколение на поколение.
Така чирпанските кюфтета стават приятна причина за сплотеност в семеството и удоволствие от споделената храна. Особено с настъпването на първите хладни дни от есента, това би била една страхотна идея да се събере цялото семейство на масата и да похапне сладко, сладко. А ето и една страхотна рецепта от нас, за кюфтета по чирпански на фурна.
Продукти за кюфтетата по чирпански на фурна
За кюфтетата:
- 500гр. кайма (от свинска плешка или смес 60/40);
- 1 филия бял хляб;
- 1 глава лук (малка);
- 1 яйце;
- 1ч.л. червен пипер;
- черен пипер (на вкус);
- кимион (на вкус);
- чубрица (на вкус);
- сол (на вкус);
- брашно (за овалване);
- олио (за пържене).
За соса:
- 1 глава лук (голяма);
- 2 червени чушки;
- 1 морков (голям);
- 50гр. целина (глава);
- 1кг. домaти (може и консерва);
- магданоз;
- дафинов лист (по желание);
- сол (на вкус);
- 1ч.л.червен пипер;
- 1с.л. захар (равна);
- 6с.л. олио.
Начин на приготвяне на кюфтета по чирпански на фурна
Слагаме каймата в голяма купа и към нея добавяме настъргания лук, филията хляб ( предварително накисната във вода и изцедена), яйцето, червения и черния пипер кимиона, чубрицата, солта и омесваме всичко добре.
След това оформяме кюфтенцата с размера на малка праскова, като си мокрим ръцете с вода за де не полепва каймата и ги овалваме в брашното. Готовите вече кюфтенца запечатваме набързо в загрятата мазнина (те ще се досготвят във фурната). Оставяме ги настрани да си починат и се захващаме със соса.
Нарязваме зеленчуците за соса на ситно. В загрятата предварително мазнина запържваме лука, след това добавяме червената чушка, морковите и целината. При вече запържените зеленчуци добявяме настърганите домати и подправките. Изваряваме соса 15-20 мин. на среден огън.
Нареждаме кюфтенцата в подходяща тавичка и заливаме със соса. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 20-25мин. Нашите сочни и апетитни кюфтета по чирпански са готови. Сервираме ястието топло, по желание поръсваме с нарязан магданоз.
Е, това беше, лесна рецепта, нали така? Надяваме се и вашите кюфтета по чирпански на фурна да са станали вкусни и сполучливи!
Да ви е сладко!