Рецепта за сочни кюфтета по чирпански на фурна

Не познавам човек, който да не обича кюфтета, а кюфтета по чирпански на фурна, това вече е класика. И малки и големи си облизват пръстите при тази вкусотия. Ястие, което навява мили спомени, може би на всички нас, рецепта обяд или вечеря от нашето детство, която са ни приготвяли нашите баби и майки.

Кюфтета по чирпански на фурна

Чирпанските кюфтета се правят от месо (най-често свинско или телешко), което се смесва с нарязани лук, подправки и се приготвят по най-различни рецепти. Добрите кулинари използват умело комбинация от подправки, които придават на кюфтетата тяхния характерен и неповторим вкус.

Ние българите обичам да се събираме около масата със семейството и приятелите си и естествено да се наслаждаваме на тази вкусна традиционна гозба. Кюфтета по чирпански на фурна са едно кулинарно изкушение, което превръща храненето в преживяване, а любовта на българина към чирпанските кюфтета превъзхожда времето и се предава от поколение на поколение.

Така чирпанските кюфтета стават приятна причина за сплотеност в семеството и удоволствие от споделената храна. Особено с настъпването на първите хладни дни от есента, това би била една страхотна идея да се събере цялото семейство на масата и да похапне сладко, сладко. А ето и една страхотна рецепта от нас, за кюфтета по чирпански на фурна.

Продукти за кюфтетата по чирпански на фурна

За кюфтетата:

  • 500гр. кайма (от свинска плешка или смес 60/40);
  • 1 филия бял хляб;
  • 1 глава лук (малка);
  • 1 яйце;
  • 1ч.л. червен пипер;
  • черен пипер (на вкус);
  • кимион (на вкус);
  • чубрица (на вкус);
  • сол (на вкус);
  • брашно (за овалване);
  • олио (за пържене).

За соса:

  • 1 глава лук (голяма);
  • 2 червени чушки;
  • 1 морков (голям);
  • 50гр. целина (глава);
  • 1кг. домaти (може и консерва);
  • магданоз;
  • дафинов лист (по желание);
  • сол (на вкус);
  • 1ч.л.червен пипер;
  • 1с.л. захар (равна);
  • 6с.л. олио.

Начин на приготвяне на кюфтета по чирпански на фурна

кюфтета по чирпански на фурна
stock.adobe.com

Слагаме каймата в голяма купа и към нея добавяме настъргания лук, филията хляб ( предварително накисната във вода и изцедена), яйцето, червения и  черния пипер кимиона, чубрицата, солта и омесваме всичко добре.

След това оформяме кюфтенцата с размера на малка праскова, като си мокрим ръцете с вода за де не полепва каймата и ги овалваме в брашното. Готовите вече кюфтенца запечатваме набързо в загрятата мазнина (те ще се досготвят във фурната). Оставяме ги настрани да си починат и се захващаме със соса.

Нарязваме зеленчуците за соса на ситно. В загрятата предварително мазнина запържваме лука, след това добавяме червената чушка, морковите и целината. При вече запържените зеленчуци добявяме настърганите домати и подправките. Изваряваме соса 15-20 мин. на среден огън.

Нареждаме кюфтенцата в подходяща тавичка и заливаме със соса. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 20-25мин. Нашите сочни и апетитни кюфтета по чирпански са готови. Сервираме ястието топло, по желание  поръсваме с нарязан магданоз.

Е, това беше, лесна рецепта, нали така? Надяваме се и вашите кюфтета по чирпански на фурна да са станали вкусни и сполучливи!

Да ви е сладко!

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано