Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е подходяща за всеки сезон, въпреки че есенно и зимно време се прави по-често, отколкото през лятото.
Освен че имам месен компонент, като кюфтетата от каймата, белият сос може да се топи с хляб, което прави ястието почти универсално. Смесица от любимите ни месни кюфтета със течен компонент като сос фрикасе е една идеална комбинация за това ястие.
Кюфтета с бял сос фрикасе
Продуктите по-долу са за около 4-ри порции, като вие решавате сами, колко от тях да сложите в пропорционално съотношение.
Необходими продукти
- 640 гр кайма (телешко месо, може и смес със свинско);
- 40 гр ориз;
- 1 средна глава лук.
- 1 яйце;
- морков;
- керевиз;
- корени от магданоз (стебла);
- чубрица;
- лимонов сок или оцет;
- сол;
- черен пипер.
За сос фрикасе
- 30 гр брашно;
- 20 гр масло;
- 200 гр кисело мляко;
- бульон;
- 1 яйце (само жълтъка).
Как да направите кюфтета с бял сос фрикасе
От каймата (смляното месо), дребно нарязания лук (половината от него), магданоза, чубрицата, яйцето, черния пипер, солта и сварения ориз се меси тесто, от което се правят кюфтетата, които се овалват леко в брашно.
Прави се костен бульон, но ако нямате може и да направите бърз зеленчуков бульон с кубче по ваш избор. В бульона, се пускат магданоза, керевизът, нарязания морков и предварително запържения лук. Добавя се малко чубрица и черен пипер.
Когато бульонът поуври, се пускат кюфтетата и се варят, докато омекне оризът. Изваждате кюфтетата, а бульоньт се прецежда.
Следва да се приготви белият сос от брашното, киселото мляко, маслото и малко от бульонът. Разбива се всичко това в малка тенджера, докато кипне. Когато се сгъсти, се вдига се от огъня, подправя се с лимонов сок или оцет и се заливат кюфтетата с него.
По желание може да гарнирате със свеж магданоз.
Бон апети!
Ако имате затруднения със соса или желаете да направите друг вид за кюфтета с бял сос фрикасе, може да разгледате по-долните рецепти във връзките.
Виж още: