НачалоРецептиЯстия с месоКюфтета с доматен сос...

Кюфтета с доматен сос (за мезе и топене)

Дали за топене, дали за основно хранене или за мезе ястието кюфтета с доматен сос е обичано от малки и големи. Вкусно е, ухае още по-добре и най-важното, всеки може да си топи в соса, след като вкусните кюфтенца от чинията привършат.

Тази рецепта може да се изпълни и със свинско месо, но в оригинала на рецептата използваме телешко месо. Всичко зависи от вашите вкусове и предпочитания.

Кюфтета с доматен сос

Необходимите продукти за кюфтенцата със сос са както следва:

  • 700 гр. телешко месо (може и свинско);
  • 100 гр. хляб;
  • 1 яйце;
  • 50 гр. брашно;
  • 2 големи глави лук;
  • 2 моркова;
  • 50 гр. целина;
  • 200 гр. доматено пюре;
  • червен пипер;
  • черен пипер;
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне

Ако искате да се получат наистина вкусни кюфтета, по-добре си купете месото и го смелете лично или помолете да ви смелят парче месо в месарницата.

Нарежете лукът (1 глава) на ситно и го добавете към смляното месо. Овкусете с черен пипер, прибавете магданоза нарязан на ситно и предварително накиснатите филийки хляб, като ги позитискате от водата. Към всичко това прибавете и яйцето и сол на вкус.

Замесете добре каймата за кюфтетата и оформете кръгли топчици които ще оваляте в брашно преди да изпържите. Нагорещете подходящ тиган и изпържете всички кюфтенца. Не трябва да са много големи, може би наполовина по-малки от стандартните кюфтета.

Втората глава лук нарежете отново на ситно и запържете в тиган с малко мазнина. Прибавете брашно и когато лукът стане златист добавете доматеното пюре и червения пипер. Прибавете настърганите моркови и целината. Така готвите соса докато водата от доматения сос поизври и добавяте изпържените кюфтета за около още 15 минути./

Поднасяте вашите кюфтета с доматен сос топли с малко накълцан магданоз за декорация.

Да ви е сладко!

Оригинална имамбаялдъ по стара турска рецепта

Ако решите някога да приготвите мусака, то не пропускайте да пробвате някои от тези вкусни заливки. 4 варианта за топинг на мусаката.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име