Дали за топене, дали за основно хранене или за мезе ястието кюфтета с доматен сос е обичано от малки и големи. Вкусно е, ухае още по-добре и най-важното, всеки може да си топи в соса, след като вкусните кюфтенца от чинията привършат.
Тази рецепта може да се изпълни и със свинско месо, но в оригинала на рецептата използваме телешко месо. Всичко зависи от вашите вкусове и предпочитания.
Кюфтета с доматен сос
Необходимите продукти за кюфтенцата със сос са както следва:
- 700 гр. телешко месо (може и свинско);
- 100 гр. хляб;
- 1 яйце;
- 50 гр. брашно;
- 2 големи глави лук;
- 2 моркова;
- 50 гр. целина;
- 200 гр. доматено пюре;
- червен пипер;
- черен пипер;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
Ако искате да се получат наистина вкусни кюфтета, по-добре си купете месото и го смелете лично или помолете да ви смелят парче месо в месарницата.
Нарежете лукът (1 глава) на ситно и го добавете към смляното месо. Овкусете с черен пипер, прибавете магданоза нарязан на ситно и предварително накиснатите филийки хляб, като ги изтискате от водата. Към всичко това прибавете и яйцето и сол на вкус.
Замесете добре каймата за кюфтетата и оформете кръгли топчици които ще оваляте в брашно преди да изпържите. Нагорещете подходящ тиган и изпържете всички кюфтенца. Не трябва да са много големи, може би наполовина по-малки от стандартните кюфтета.
Втората глава лук нарежете отново на ситно и запържете в тиган с малко мазнина. Прибавете брашно и когато лукът стане златист добавете доматеното пюре и червения пипер. Прибавете настърганите моркови и целината. Така готвите соса докато водата от доматения сос поизври и добавяте изпържените кюфтета за около още 15 минути./
Поднасяте вашите кюфтета с доматен сос топли с малко накълцан магданоз за декорация.
Да ви е сладко!
Ако решите някога да приготвите мусака, то не пропускайте да пробвате някои от тези вкусни заливки. 4 варианта за топинг на мусаката.