Лахмаджун рецепта
За тестото:
- 500 г бяло брашно
- 1 пакетче суха мая за хляб
- 1 чаена лъжичка сол
- щипка захар
- 1-2 супени лъжици зехтин
- 300 мл топла вода
- олио за намазване
Продукти за плънка на Лахмаджун:
- 400 г телешка кайма
- 1 домат
- 2-3 скилидки чесън
- 1 глава кромид лук
- 1 червена чушка
- Магданоз
- Лют червен пипер
- Смлян черен пипер
- кимион
- 2-3 супени лъжици зехтин
- сол на вкус
За сервиране на лахмаджун:
- лимонов сок
- едро счукани червени чушки (пул бибер)
- листа от маруля
- червен лук
- домати
Как се прави лахмаджун
Смесете захарта с маята и налейте малко топла вода. Разбъркайте, докато се получи гладка кашичка, и оставете сместа да шупне. Пресейте брашното и направете кладенче в средата. В него добавете солта, зехтина и шупналата мая. Постепенно добавяйте останалата вода и месете, докато получите гладко и еластично тесто. Поставете тестото в намаслена купа, покрийте го с кухненска кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си.
Докато тестото втасва, пригответе плънката. Смесете телешката кайма с настъргания и обелен домат, ситно нарязаната и почистена от семките червена чушка, накълцаните чесън и лук. Добавете зехтина и ситно нарязания магданоз. Овкусете с лют червен пипер, черен пипер, сол и кимион. Разбъркайте добре, докато получите еднородна смес.
След като тестото втаса, го поставете върху посипан с брашно плот/дъска. Оформете на руло и нарежете на равни парчета. Всяко парче разточете на елипсовидна питка. Разпределете плънката равномерно върху питките и подвийте краищата, за да се запази плънката по време на печене.
Подредете в предварително намаслена тава и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато питките станат златисти и плънката се запече напълно. След като ги извадите от фурната, ги покрийте кърпа, за да омекнат и да станат по-приятни за консумация.
Сервирайте халмаджун, като върху всяка питка поставите лист маруля, полумесец от червен лук и шайби домати. Полейте с лимонов сок за допълнителна свежест. Отделно предложете пул бибер за поръсване, ако желаете пикантен вкус.
Малко история за ясието Лахмаджун
Това е традиционно не само за Турция ястие, което има дълга история и в османската кухня. Ястието е популярен и в близкия Изотк, като представлява своеобразен символ на общност и гостоприемство.
Името му идва от арабския израз „лахм би аджин„, което означава „месо с тесто“. Това ястие съчетава тънко разточено тесто с ароматна плънка от месо, подправки и зеленчуци, което го прави изключително вкусно и лесно за приготвяне. С времето халмаджумът е станал популярен и извън границите на Турция, като днес се радва на почитатели по целия свят.
снимка: Adobe
Виж още: