Лахмаджун: турска рецепта

Лахмаджун, известен още като арменска пица, е традиционно арменсско и турско ястие (турска и арабска кухня), което комбинира тънко тесто с богата и ароматна плънка от месо (по-често агнешко и телещко) със зеленчуци.

Тази рецепта за лахмаджун се отличава със своите достъпни продукти и съставки, както и с автентичия си вкус, който е обичан по цял свят.

Халмаджунът е идеален за семейни събирания и дори за специални поводи, като предлага неповторима комбинация от автентичен вкус.

Лахмаджун рецепта

За тестото:

  • 500 г бяло брашно
  • 1 пакетче суха мая за хляб
  • 1 чаена лъжичка сол
  • щипка захар
  • 1-2 супени лъжици зехтин
  • 300 мл топла вода
  • олио за намазване

Продукти за плънка на Лахмаджун:

  • 400 г телешка кайма
  • 1 домат
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 глава кромид лук
  • 1 червена чушка
  • Магданоз
  • Лют червен пипер
  • Смлян черен пипер
  • кимион
  • 2-3 супени лъжици зехтин
  • сол на вкус

За сервиране на лахмаджун:

  • лимонов сок
  • едро счукани червени чушки (пул бибер)
  • листа от маруля
  • червен лук
  • домати

Как се прави лахмаджун

Смесете захарта с маята и налейте малко топла вода. Разбъркайте, докато се получи гладка кашичка, и оставете сместа да шупне. Пресейте брашното и направете кладенче в средата. В него добавете солта, зехтина и шупналата мая. Постепенно добавяйте останалата вода и месете, докато получите гладко и еластично тесто. Поставете тестото в намаслена купа, покрийте го с кухненска кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си.

Докато тестото втасва, пригответе плънката. Смесете телешката кайма с настъргания и обелен домат, ситно нарязаната и почистена от семките червена чушка, накълцаните чесън и лук. Добавете зехтина и ситно нарязания магданоз. Овкусете с лют червен пипер, черен пипер, сол и кимион. Разбъркайте добре, докато получите еднородна смес.

След като тестото втаса, го поставете върху посипан с брашно плот/дъска. Оформете на руло и нарежете на равни парчета. Всяко парче разточете на елипсовидна питка. Разпределете плънката равномерно върху питките и подвийте краищата, за да се запази плънката по време на печене.

Подредете в предварително намаслена тава и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато питките станат златисти и плънката се запече напълно. След като ги извадите от фурната, ги покрийте кърпа, за да омекнат и да станат по-приятни за консумация.

Сервирайте халмаджун, като върху всяка питка поставите лист маруля, полумесец от  червен лук и шайби домати. Полейте с лимонов сок за допълнителна свежест. Отделно предложете пул бибер за поръсване, ако желаете пикантен вкус.

Малко история за ясието Лахмаджун

Това е традиционно не само за Турция ястие, което има дълга история и в османската кухня. Ястието е популярен и в близкия Изотк, като представлява своеобразен символ на общност и гостоприемство.

Името му идва от арабския израз „лахм би аджин„, което означава „месо с тесто“. Това ястие съчетава тънко разточено тесто с ароматна плънка от месо, подправки и зеленчуци, което го прави изключително вкусно и лесно за приготвяне. С времето халмаджумът е станал популярен и извън границите на Турция, като днес се радва на почитатели по целия свят.

снимка: Adobe

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано