Мусаката е може би най-често приготвяното ястие в България, а вариантите за мусака са наистина много. За съжаление, не всички от хората разполагат с нужното време, за да приготвят класическа мусака по стандартния метод а и не на всички им се отдава кулинарията. Затова днес сме подготвили една рецепта за лесна мусака, която за да се направи, на практика е нужно само да се подготвят и нарежат продуктите, след което да се забъркат в подходяща тава. Ето и рецептата за вкусна и бърза мусака по лесния начин.
Лесна мусака
Продуктите са почти същите както при приготвянето на мусака по класическа рецепта.
Необходими продукти
- 500 гр. свинска кайма;
- 5 големи картофи (около 500 гр);
- 2-3 настъргани домата;
- 50 мл олио;
- 3 моркова;
- 1средно голяма глава лук;
- чубрица;
- червен пипер;
- черен пипер;
- сол на вкус.
За заливката
- 4 яйца;
- 500 мл. кисело мляко (1 кофичка);
- половин пакетче бакпулвер и сол на вкус.
Как се прави лесна мусака
Сместа от каймата и лукът няма да се запържат, така че в тази рецепта има по-малко олио от обикновеното. Докато приготвяте продуктите по начина описан по-долу, включете фурната да се загрява на 180 градуса.
Започвате с подготовката на зеленчуците и тяхното нарязване. Обелвате и нарязвате картофите на кубчета не по-големи от 1см. Нарязвате на ситно и морковите и лукът.
В подходяща тава изсипвате малко олио, колкото да се покрие цялата и го разнасяте. Първо слагате нарязаните картофи, морковите лукът и настърганите домати. Следва да добавите и каймата (трябва да е предварително овкусена) на късчета и 2 ч.ч. вода.
С чисти ръце, започвате да размесвате всичко това, докато каймата се раздроби по размер колкото кубчетата картофи. Прибавяте и подправките и разбърквате още веднъж. Както виждате по лесна мусака от тази едва ли има. На практика, тук се елиминира запръжката на каймата, затова и приготвянето на мусаката е толкова лесно и бързо.
Печете на 180 гр за около 45 минути или до пълното омекване на картофите. Преди муската да е напълно готова, трябва да подготвите заливката за мусака. Може да я приготвите с продуктите описани по-горе или да използвате някои от тези 8 рецепти за заливка описани тук:
След като извадите мусаката я залейте равномерно със заливката и върнете обратно във фурната за 15 минути да се запече.
Вече би трябва да имате вкусна и лесна мусака, приготвена по наистина бърз и мързелив начин.
Да ви е сладко!