Ако се чудите защо трябва да направите домашен сладолед, а не да го купувате от магазина, трябва да опитате тази рецепта.
Има какво да се желае от една перфектна топка домашен сладолед – богат, кремообразен и точно толкова сладък, колкото трябва да бъде. Тази рецепта е за ванилов сладолед с пресни шушулки от ванилия, което му придава аромат и вкус, който е трудно да се забрави.
Той е богат и кремообразен с класически вкус, а купеният от магазина ванилов сладолед просто не може да се мери с него.
Домашен сладолед
В домашния сладолед се използва крем, яйца, мляко и захар, като всички заедно образуват гъста кремообразна консистенция. След като го направите той трябва да се охлади за няколко часа, което позволява на вкусовете да се смесят и развият и води до много богат и ароматен крайния продукт.
Тази рецепта за домашен сладолед също използва ванилия на шушулки, които се добавят в млякото за получаването на уникален вкус.
Необходими продукти:
Домашният сладолед не изисква много съставки. Всъщност това са единствените, от които ще се нуждаете:
- ванилия на шушулки – (използват се както семена, така и шушулка, за да обогати сладоледа с подчертан и приятен вкус);
- 250 мл пълномаслено мляко;
- 500 мл бита сметана;
- 140 гр захар;
- 5 жълтъка;
- 1/2 ч.л. кашерна сол (може и обикновена).
Как да направите домашния сладолед
Първо си подгответе шушулките от ванилия, като отстраните семената с помощта на нож. Поставете ванилови зърна в средно голяма тенджера и добавете млякото и сметаната. Оставете да къкри на умерен огън за 15-20 минути, при постоянно разбъркване.
Междувременно разбийте заедно захарта, жълтъците и солта в средна купа, докато се смесят всички съставки. Започнете постепенно да добавете по 1 ч.ч. топла млечна смес към сместа от разбитите със захар жълтъци, като разбърквате непрекъснато, след което върнете тази смес към общата смес в тенджерата.
Поставете тенджерата на среден огън, като разбърквате непрекъснато, докато кремът стане достатъчно гъст подобно на смес за палачинки. Температурата на сместа не трябва да надвишава 85 градуса, в противен случай рискувате да се „пресече“.
Напълнете голяма купа с ледена вода. Изсипете крема през цедка с фина мрежа. Покрийте съда и го поставете в голямата купа с ледена вода да се охлади, докато температурата падне до под 10 градуса. Може да продължите охлаждането в хладилник до 4 градуса над нулата.
Така охладения домашен сладолед се прехвърля в подходяща кутия и се слага във фризер, като се разбърква няколко пъти докато не започне да стяга. Когато вече е стегнал достатъчно, че да не може да се разбърква, затваряте с капак и оставяте да се насити аромата за една нощ.
Да ви е сладко!
Виж още: