Едва ли има някой, който да не е опитвал канелени рулца със вкусен пълнеж и да е останал безпристрастен към тях. Ето защо днес решихме да споделим тази класическа рецепта за рулца с канела и пълнеж от меко масло.
Рецепта за канелени рулца
Ето и необходимите продукти:
За тестото
- 500 гр. пшенично брашно;
- 1 яйце;
- 20 гр. прясна мая или 7 гр. суха;
- 60 гр. захар;
- 100 мл. кисело мляко;
- 100 мл топло мляко;
- 50 гр. разтопено масло;
- щипка сол.
За пълнежа на рулцата с канела
- 150 гр. захар;
- 1 и половина с.л. канела;
- 50 г меко масло.
За украса
- 60 мл прясно мляко;
- пудра захар.
Начин на приготвяне на канелени рулца
Ако използвате прясна мая, първо приготвяте закваската по следния начин: разтваряте маята, добавяте една супена лъжица захар и 3 супени лъжици топло мляко и разбърквате добре. Оставете на топло, за да започне да действа маята.
След това пресейте брашното и добавете шупналата вече мая, яйцето, захарта, солта, млякото и разтопеното масло, предварително смесено с киселото мляко. Замесете гладко, еластично тесто, като ако е нужно добавяте още малко брашно. Тестото ще е готово, ако лесно се отделя от ръцете ви и не лепне.
Готовото тесто се поставя в купа, покрива се с кърпа и се оставя за около час и половина на топло, за да удвои обема си.
Докато втасва, пригответе плънката като следвате тези стъпки: смесете захарта с канелата, маслото и оставете на стайна температура да омекне, за да може лесно да се намазва върху тестото.
Извадете втасалото тесто от купата, надупчете го и го разточете на правоъгълник с размерите на тава за фурна, която имате под ръка. Намажете тестения правоъгълник с меко масло, поръсете захарта, смесена с канелата, като оставите около 1-2 см свободно място в края на тестото. Навийте тестото на руло, като започнете от по-дългия ръб, след което внимателно запечатайте краищата му.
Следва да разрежете рулото на две, а след това всяка половина на половина и всяка четвърт на 3 равни части, така че да се получават 12 рулца. Поставете ги с плънката нагоре на разстояние едно от друго, върху с хартия за печене. Покрийте с тънка кърпа и оставете тестото да бухне за около още около час или по-малко.
Следва да загреете фурната на 180 градуса с включени горен и долен реотан. Намажете канелените рулца с мляко и поръсете с едра захар. Печете около 25 минути, докато станат златисти на цвят.
Така приготвените рулца са чудесни за консумация, както топли, така и студени.