Лесно сладко от зелени смокини

Ако едно време сте опитвали от бабиното сладко от зелени смокини, нямам как споменът да не се завърне у вас, сега преди смокините да узреят и когато са още малки и зелени. Моментът е идеален да забъркате ведно лесно сладко, кат онаберете малко зелени смокини.

Но, кога се берат зелени смокини?

Смокините трябва да се откъснат юни или юли месец, когато са още не много големи, стегнати и зелени, преди да започват да придобиват узряващ цвят и да наедряват много. За тази рецепта за сладко от зелени смокини е препоръчително да използвате  смокини от първи завръз, от сорт смокиня с нормална едрина на плода.

Рецепта за сладко от зелени смокини

Ето и необходимите продукти:

  • 500 гр смокини;
  • 1кг захар;
  • 300 мл вода.
  • 1 ч.л. винена киселина.

Начин на приготвяне

Избирате се 50-60 бр. (не повече от 500 гр) млади зелени смокини и с остро ножче отрязвате дръжките им, а с фуркет или друго острие се почиства част от семената им така, че да се получи малък отвор. Вместо да се издълбават, смокините могат и да се надупчат с тънко острие или игла.

Почистените или надупчени смокини се варят в три води по 5—6 мин, за да изчезне горчивият им вкус и да поомекнат. След всяко варене смокините се измиват със студена вода. След последното варене смокините се отцеждат добре от водата, като се поставят в тензухена кърпа.

Препоръчва се във всяка смокиня да се набоде парче от портокалова коричка, предварително сварена до омекване.

Сиропът се приготвя както следва: сварява се захарен сироп от 1 кг захар и 300 мл вода и в него се пускат смокините. Сладкото се вари на силен огън до необходимата гъстота. Около 4-5 мин преди да се снеме от огъня, към него се прибавя 1 чаена лъжичка винена киселина (лимонтузу).

Забележка: Поради това, че захарният сироп навлиза трудно в зелените смокини, добре е сладкото да се остави да престои едно денонощие, след което отново се кипва. Преди да се насипе в бурканите, сладкото се оставя да престои още 7-8 часа.

Да ви е сладко сладкото от зелени смокини 🙂

Не пропускайте и другите ни рецепти за сладко:

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...