четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоЗдравеЛечение на подагра със...

Лечение на подагра със сода бикарбонат

Пиенето на вода със сода за хляб е ефективно и безопасно лечение на подагра със сода бикарбонат според мнозина, но дали да изберете този метод за справяне с тази коварна болест, зависи изцяло от вас. Разбира се това не е медицинска препоръка за самолечение, но пред вид факта че употребяваме сода бикарбонат почти ежедневно с приема на редица хранителни продукт, едва ли това крие някаква опасност. Въпреки това, някои хора може да изпитват физическа непоносимост към содата, затова е задължително предварително да се консултират с медицински специалист.

Редица изследвания сочат, че сода бикарбонат може да помогне за облекчаване на подути и възпалени стави, причинени от пристъпи на подагра. Други лекарства изписвани с рецепта, които понижават нивата на пикочната киселина, обикновено се използват за лечение на пристъпи на подагра. Въпреки това, тези лекарства могат да имат странични ефекти, което прави содата за хляб безопасна и удобна алтернатива.

Днес ще разгледаме причините за подагра и как можете да извършите лечение на подагра със сода бикарбонат за облекчаване на болките. Истината е че содата няма да ви излекува от това състояние, но може значително да подобри вашите болежки.

Лечение на подагра със сода бикарбонат

Смесете 1/8 чаена лъжичка сода за хляб 200мл вода и разбъркайте, докато се разтвори напълно и изпийте.

За незабавно облекчаване на болката при пристъп на подагра, пийте вода със сода за хляб до четири пъти на ден, като правите почивка поне от един час между тях. Най-добре е да избягвате приема на вода със сода за хляб по време на хранене, тъй като содата за хляб може да отслаби стомашната киселина.

Ако организма ви понася сода бикарбонат, може бавно да увеличете количеството сода за хляб до около половин чаена лъжичка.

Някои хора са чувствителни към сода за хляб и изпитват стомашно-чревни проблеми. В този случай локалното приложение на сода за хляб може да бъде ефективна алтернатива. Просто разтворете три супени лъжици сода за хляб в топла вода и накиснете засегнатата става за 20 минути.

Как да използвате сода за хляб за облекчаване на болката при подагра

Сода бикарбонат, известна още като натриев бикарбонат, е ефективно естествено средство за облекчаване на болката при подагра и избягва често срещаните странични ефекти на лекарствата, отпускани с рецепта.

Излишната пикочна киселина, в комбинация с кисела среда, стимулира образуването на кристали на пикочната киселина, които предизвикват пристъпи на подагра.

Содата за хляб е силно алкална, противодейства на киселинните нива на pH и  неутрализира пикочната киселина в тялото . Това помага за предотвратяване на кристалите на пикочната киселина и облекчава болката и възпалението, свързани с подагра.

Какво представлява подаграта?

Лечение на подагра със сода бикарбонат

Състоянието подагра може да се нарече вид артрит, който се причинява от натрупване на излишна пикочна киселина в организма. Това един вид е отпадъчен продукт от органично съединение наречено пурини, което обикновено се среща в червените меса, и морските деликатеси, както и в алкохола.

Пикочната киселина се отделя от бъбреците , но някои хора или произвеждат твърде много пикочна киселина, или не могат да я елиминират правилно, което води до образуването на игловидни кристали в ставите и околните тъкани.

Обикновено се смята, че тези кристали на пикочната киселина причиняват внезапната и силна болка, свързана с пристъпите на подагра. Въпреки това, имунният отговор към пикочната киселина води до симптоми на подагра.

Докато подаграта обикновено засяга палеца на крака, тя може да се развие и в глезените, коленете, лактите, китките и пръстите.

Какво причинява подагра?

Лечение на подагра със сода бикарбонат

Изследване, публикувано в Journal of Clinical and Diagnostic Research, предполага, че небалансираният метаболизъм на пикочната киселина причинява подагра и изглежда, че хората с инсулинова резистентност и метаболитен синдром са изложени на повишен риск от пристъпи на подагра.

Това показва, че  хранителният протеин не причинява подагра  и предполага, че подаграта е сложно метаболитно състояние, което изисква индивидуален подход за лечение.

Пристъпите на подагра се предизвикват предимно от имунни клетки, които причиняват възпалителен отговор на пикочната киселина, а провъзпалителният хранителен модел може значително да увеличи риска от подагра.

Ето някои възможни диетични причини, свързани с възпаление и подагра:

 • рафинирани въглехидрати и захари;
 • царевичен сироп, фруктоза;
 • малтодекстрин;
 • бира и друг алкохол;
 • преработените храни.

Ако страдате от постоянни и повтарящи се симптоми на подагра, важно е да се консултирате с вашия лекар за да изключите основните причини и да формулирате подходящ план за лечение.

Безопасно ли е лечение на подагра със сода бикарбонат

Содата за хляб има няколко ползи за здравето  и приемът на сода за хляб в умерени количества обикновено се понася добре от повечето хора.

Въпреки това е важно да се отбележи, че содата за хляб е силно алкална и консумацията на големи количества може да неутрализира стомашната киселина и да доведе до храносмилателни проблеми.

Ако изпитвате гадене, болки в стомаха или диария, коригирайте количеството сода за хляб или използвайте локално лечение със сода за хляб като алтернатива.

Други лекарства за подагра

Лечение на подагра със сода бикарбонат

Докато сода бикарбонат може да бъде ефективно и безопасно лечение за борба с пристъпите на подагра, някои хора изглеждат чувствителни към сода за хляб и изпитват леки стомашно-чревни странични ефекти. За щастие има няколко естествени алтернативи, за да се отървете от подаграта.

Ксантиноксидазата, ензим, който регулира пуриновия метаболизъм, стимулира образуването на кристали на пикочната киселина. Блокирането на неговата дейност може да излекува подаграта и да предотврати повтарящи се пристъпи на подагра.

Изследване, публикувано в Trends in Food Science & Technology, показва, че различни фитохимикали, включително флавоноли, терпеноиди, кверцетин и алкалоиди, могат да блокират ксантин оксидазата и да осигурят облекчение на страдащите от подагра.

Ето три мощни естествени лека, които са богати на фитохимикали и са установени като полезни за намаляване на симптомите на подагра:

 • sок от целина;
 • китайска канела;
 • екстракт от бяла китайска черница;

Пристъпите на подагра са основно резултат от имунни реакции и възпаление и повишаването на хранителните вещества с мощни противовъзпалителни свойства е отличен избор за справяне със симптомите на подагра и намаляване на риска от обостряне.

Ето няколко противовъзпалителни хранителни вещества, които могат да бъдат полезни за намаляване на риска от пристъпи на подагра:

 • омега-3 мастни киселини;
 • масло от черен дроб на треска;
 • витамин D;
 • алфа-липоева киселина;
 • ябълков оцет
 • котешки нокът.

Според това проучване, публикувано в Current Opinion in Rheumatology, „Въпреки че основната характеристика на подаграта е възпалителният артрит, тя е тясно свързана с инсулиновата резистентност и се счита за проява на метаболитен синдром.“ 

Това показва, че диета с високо съдържание на въглехидрати, водещата причина за инсулинова резистентност, може значително да увеличи риска от подагра. Следването на богата на хранителни вещества диета с ниско съдържание на въглехидрати като  поддържа здравословен инсулинов баланс и е полезен диетичен избор, който може да намали риска от пристъпи на подагра.

Резюме

Евентуалното лечение на подагра със сода бикарбонат според редица изследвания е ефективен и безопасен вариант за намаляване на болката и облекчаване на подутите и болезнени стави, причинени от излишната пикочна киселина. Въпреки това, хората трябва да наясно, че този метод не е научно потвърден, не е лекарско предписание и следването на тези препоръки е единствено по-тяхна преценка.

Въпреки че пиенето на вода със сода за хляб изглежда полезно за страдащите от подагра, ябълковият оцет, сокът от целина, алфа-липоевата киселина и маслото от черен дроб на треска са отлични алтернативни лекарства за подагра за бързо облекчаване на болката при подагра.

Любопитно

Може ли содата за хляб да намали болката при подагра?

Содата за хляб леко алкализира нивата на pH на тялото, което неутрализира пикочната киселина и може да предотврати кристализацията на пикочната киселина, която предизвиква възпаление и болезнени стави по време на пристъпи на подагра.

Може ли содата за хляб да ви отърве от подагра?

Содата за хляб е естествено лекарство, което може да осигури бързо облекчаване на болката при подагра при някои хора и може да предотврати образуването на кристали на пикочната киселина и симптоми на подагра като болезнени и подути стави, но това едва ли може да доведе до пълното елиминиране на болестта

Кое е най-бързото облекчение на болката при подагра?

Пиенето на вода със сода бикарбонат или накисването на засегнатата става в разтвор на сода за хляб осигурява бързо облекчаване на подаграта за повечето хора. Приемането на добавки от котешки нокът, масло от черен дроб на треска и витамин D също може да помогне за блокиране на възпалението и намаляване на болката по време на пристъпи на подагра.

Безопасно ли е приемането на сода бикарбонат?

Приемането на сода бикарбонат в умерени количества е безопасно. Въпреки това, ако изпитвате гадене или стомашно-чревни проблеми след прием на сода за хляб, изберете вместо това локално приложение на сода за хляб за бързо облекчаване на болката при подагра.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...