Лимонов кекс – страхотен свеж вкус и пухкава текстура със сладкиш срещан още като кекс 12 лъжици. Навън времето вече застудява, иска ви се да вали сняг (или пък вече вали, ако сте на точното място), а вие се чудите с какво сладко изкушение да зарадвате близките си.
Рецепти много, но искате хем да е бързо изпълнимо, хем да е много вкусно, хем да ви остане малко време и за самите вас.
Лимонов кекс 12 лъжици
Днес сме ви приготвили едно наистина свежо предложение за Лимонов кекс 12 лъжици. Необходими са ви наистина малко продукти, с които да го забъркате набързо и да го мушнете във фурната да се пече.
А резултатът ще ви очарова със страхотен цитрусов вкус, мека текстура покрита със снежнобял айсинг. Именно леснотата в тази рецепта я прави толкова привлекателна.
Необходими продукти за кекса с лимон
Следните съставки са толкова често използвани, че едва ли ще ви се наложи да притичвате до магазина, освен ако нямате пресен лимон.
- 240 гр. меко масло или 12 супени лъжици;
- 220 гр. пудра захар = 12 лъжици;
- 220 гр. бяло брашно (~ 12 супени лъжици с голям връх)
- 1 с.л. ситно настъргана лимонова кора;
- 4 бр. яйца;
- 100 мл. пресен лимонов сок;
- ванилия.
За айсинга на кекса
- 1 белтък (от средно голямо яйце);
- 240 гр. пресята пудра захар (~12 супени лъжици);
- 1 ч.л. пресен лимонов сок;
- 1 ч.л. натурално царевично нишесте;
- ситно настъргана лимонова кора за поръсване (по желание);
- ванилия.
Не пропускайте:
Как с прави Лимонов кекс
Разбивате маслото на пухкав крем. Към него прибавяте пудрата захар и разбивате отново. След това идва ред на яйцата, лимоновия сок, лимоновата кора, ванилията и накрая прибавяте брашното. Разбивате до хомогенна смес без да прекалявате. Изсипвате сместа в предварително намазнена и набрашнена форма на 180 градуса до суха клечка. Оставяте да се охлади.
Айсинг за лимоновия кекс приготвяте, като в купа смесите белтъка, пудрата захар, ванилията и нишестето, и разбивате за около 3-4мин. Добавяте лимоновия сок и разбивате още една минута. Покрийте айсинга с мокра кърпа и оставете на стайна температура 25-30 мин., за да се разтопят изцяло кристалчетата захар и да получим идеално гладък крем.
Така готовият айсинг е доста гъст, добавяйте с лъжичка по малко студена вода, докато получите желаната гъстота, за да декорирате вашият лимонов кекс. Накрая поръсете със ситно нарязана кора от лимон за завършек за перфектния лимонов кекс 12 лъжици.
Успех!
Ако тази лесна и вкусна рецепта за лимонов кекс ви е харесала, вижте и нашето сезонно предложение за кекс с ябълки и орехи. А този отново есенно-зимен кекс с тиква е просто уникален на вкус и цвят!
А пък за тези които нямат много време да се суетят в кухнята, предлагаме една лесна рецепта за бърз кекс.
Не забравяйте, че почти всичко е полезно за вашето здраве, стига да е консумирано в препоръчителните количества. Предлагаме ви интересна статия за кръвната захар и високия холестерол и как да ги следите.