Може да се прави без варене, но е по-добре да се извърши зтерилизация, ако исакте по-дълготрайна консерва за зимата и след нея.
Основните съставки на ловджийската салата включват разнообразие от свежи зеленчуци, които придават хрупкавина и характерен кисел вкус. Използва се марината, която балансира солено и сладко, запазвайки качеството и свежестта на продуктите през цялата зима.
Необходими съставки за Ловджийска салата:
- 1 кг камби (или месести чушки сорт черна капия, слонско ухо..)
- 1 кг моркови
- 2 кг зеле
- 1/2 глава целина с листата
- 1/2 кг корнишони (по желание, в тази реецепта не сме използвали)
- 1ч кг зелени домати (по желание)
- 1/2 връзка магданоз
- 1 глава чесън (по желание, в тази рецепта не е добавян)
Зеленчуците са микс и може да изберете такива по ваш избор, но зелето, морковите и камбите (чушките) са най-често позлваните в салатата.
За марината:
- 1 л оцет
- 1 л топла вода (за допълване)
- 1 и 1/2 ч. ч. олио
- 1 ч. ч. захар
- 1/2 ч. ч. сол
* марината се добавя след напълване на буркана до 1/3 от височината и се долива с топла вода. Ако не стигне се птави нова.
Начин на приготвяне на Ловджийска салата
Измийте всички зеленчуци добре и ги нарежете. Зелето на тънки ивици, морковите на рендосайте, а чушките и зелените домати нарежете на ивици или кръгчета. Ако използвате корнишони, нарежете ги на малки парченца, за да се овкусят равномерно. Също така, нарежете на ситно целината (листа и корен) и магданоза.
В голям съд смесете всички зеленчуци. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно всички съставки. По желание добавете скилидки чесън, които ще придадат на туршията допълнителен аромат и вкус.
В тенджера смесете оцета, олиото, захарта и солта и загрейте сместа на среден огън, докато всичко се разтвори. Оставете маринатата да кипне и я свалете от котлона да се охлади леко.
Напълнете бурканите със сместта за ловджийска салата и натискайте, така че да няма въздух. Изсипете охладената марината върху смесените зеленчуци (около 1/3 или 1/2 от буркана при напълнено състояние) и допълнете с топла вода до ръба на буркана.
Затворете бурканите с капачки и стерилизирайте. Ако я правите по метода без варене, оставете бурканите на топло за 24 часа, след което затапете и преместете на халдно.
Но за да увеличите дълготрайността на туршиената салата, можете да ги стерилизирате за 10 минути. Поставете ги в голяма тенджера с вода и ги варете 10 минути след кипване на водата.
След като готовите буркани с ловджийска салата се охладят , премесетете на хладно място.
Тази салата е готова за консумация след окол 1-2 седмици, когато зеленчуците са се поемали достатъчно от маринатата са придобили желаната хрупкава текстура и сладко-кисел вкус.
Полезни съвети за приготвяне на Ловджийска салата
Използвайте пресни и качествени зеленчуци, за да постигнете най-добрия вкус и текстура на салатата.
Балансът на подправките е от изключителна важност, като правилното съотношение между сол, захар и оцет осигурява отличния вкус на туршията. Все пак винаги може да експериментирате.
Стерилизацията на бурканите не е задължителна, но помага за по-дълго съхранение на салатата и запазване на нейните качества.
Добавете различни подправки като зърна черен пипер или дафинов лист, за да придадете по-наситен вкус на туршията по ваш избор и желания.
Да ви е сладко-кисело-солено!
Виж още: