Ловджийски чомлек

Ако си мислите, че това е обикновена рецепта за чомлек от големи късове месо, то сте далеч от истината. Тази невероятно вкусна комбинация се приготвя от дивечово месо. И тъй като не всеки е ловджия и може да отстреля диво прасе за вечеря :), тази рецепта може да се изпълни и със слабо свинско месо.

Преди да пристъпим към продуктите и начин на приготвяне, тук обезателно трябва да имате глинено гърне, в което да сготвите чомлека, в краен случай керамичен гювеч.

И така, освен изброените продукти по-долу, ще трябва да замесите и тесто, с което да запечатате капака на гърнето. Ето и необходимите продукти.

Продукти за ловджийски чомлек

  • 600 гр месо (нарязано на кубчета на ситно, не повече от 1 см);
  • 60 гр мас (ако месото е диво, ако не е може 1-2 с.л. олио);
  • 1 голяма глава лук;
  • 12 скилидки чесън;
  • 3 моркова нарязани на ситни кубчета;
  • 60 гр брашно;
  • 75 мл гъсто червено вино;
  • 7-8 цели зърна черен пипер;
  • сол на вкус;
  • 200 мл вода (или по преценка спрямо количеството продукти).

Начин на приготвяне на чомлека

Парчетата месо задушавате в мазнината (олио ако месото е купешко и мас с дивечово), след което прибавяте лукът, нарязан на ситно. Приготвяте си глиненото гърне, в което първо слагате задушеното месо с лукът, заедно с мазнината (ако е купешко месото).

Слагате и скилидките чесън нарязани на четвъртинки, наситнените моркови, зрънцата черен пипер, червеното вино и още малко мас, ако месото е дивечово. Добавяте и 1 ч.ч. вода.

Слагате капака и с малко брашно и вода замесвате тесто, с което да го запечатате. Пече се на фурна на 170 градуса в продължение на 2.5-3 часа.

Успех!

Други кулинарни предложния:

Пирожки с месо по руска рецепта (печени, не пържени)

Оригинална имамбаялдъ по стара турска рецепта

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано