понеделник, 20 май 2024
13.2 C
София
НачалоРецептиТуршия / зимнинаЛозови листа в буркан

Лозови листа в буркан

Ако обичате сарми, то не пропускайте да направите зимнина от лозови листа в буркан. Когато започнат да се разлистват листата на лозата напролет и началото на лятото и са все още млади и крехки е идеалния момент да скъсаме лозови листа, които да консервираме в буркан.

Лозови листа в буркан

За запазване и съхраняване на лозови листа се подбират млади и крехки листа, преди да сме пръскали с каквито и да е разтвори. Може да се използват и стари, цели и запазени листа, но те са по жилави и не са толкова приятни за консумация.

Почистваме ги от дръжките, измиваме ги добре и ги попарваме във подсолена вряла вода за 1-2 минути. Не чакаме да се охладят, а веднага ги нагъваме по няколко листа на рулПо (10-20 листа на едно руло).

Така готовите рула нареждаме в буркани и ги заливаме с вряла подсолена на вкус вода. Съотношението на 1 литър подсолената вода солта е приблизително 2-3% или 20-30 гр сол на литър вода.

Затворете добре вашите лозови листа в буркан с добре уплътняваща капачка и добре стерилизирайте за около 15-тина минути.

Друга зимнина в буркан

Все още не е късно да приготвите и друга зимнина в буркан. Чушлетата са все още свежи и ако не сте правили консервирани люти чушлета, ви предлагаме тази рецепта за пукани люти чушки в буркан.

Пресни и млади тиквички все още се намират, така че побързайте да приготвите и тази изпитана рецепта за мариновани тиквички в буркан.

Царската туршия в буркан е вечна класика, в случай че решите, ето и това последно предложение за деня.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Нови и свежи картички за рожден ден

Всички тръпнем я очакване, преди рождения ден на любимия ни човек. Било то вашият мъж, жена, дете, приятел, приятелка или просто близък човек, въпреки...