Необходими продукти за лозови сарми:
- 50-60 лозови листа (пресни или консервирани)
- 400-500 гр смесена кайма (свинска и телешка)
- 1 чаена чаша ориз
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2-3 скилидки чесън
- 1 домат (или 2-3 супени лъжици доматено пюре)
- 1/2 чаша олио
- 1 с.л. червен пипер
- 1 супена лъжица чубрица
- 1 с.л. джоджен
- сол и черен пипер на вкус
- 2-3 чаши вода или бульон.
Как се правят лозови сарми с кайма
Ако използвате пресни лозови листа, ги бланширайте за 1-2 минути в кипяща вода, докато омекнат. След това ги прехвърлете в студена вода, за да запазите цвета им, и ги оставете да се отцедят.
Ако използвате консервирани, изплакнете ги добре под студена вода, за да премахнете излишната сол, и ги оставете да се отцедят.
Нарежете лука на ситно и настържете морковите, а дълбок тиган загрейте олио и запържете лука до омекване. Добавете настърганите моркови и гответе, докато леко омекнат.
Към запържените зеленчуци добавете каймата и я раздробете с дървена лъжица, докато се запържи и промени цвета си.
Когато каймата е готова, добавете ориза и запържете за кратко, докато стане прозрачен, а след това добавете подправките. Добавете и доматеното пюре (или настъргания домат) и залейте с 1 чаша вода.
Оставете така плънката да се задушава, докато оризът поеме течността и почти се свари, но не напълно и добавяте и нарязания на ситно чесън.
Вземете един лозов лист, като гладката му страна трябва да бъде обърната надолу. Поставете 1 супена лъжица от плънката в средата. Завийте сармата, като първо сгънете двата края към центъра, а след това завийте на руло.
На дъното на тенджера наредете няколко лозови листа, за да предотвратите залепването на сармите. Подредете сармите плътно една до друга, като нареждате няколко реда, ако е необходимо.
След като сте подредили всички лозови сарми с кайма, залейте ги с вода или бульон, така че течността да ги покрие напълно.
Покрийте тенджерата с капак и оставете сармите да къкрят на слаб огън за около 1-1.5 часа. Това време е достатъчно, за да се сварят оризът и каймата, и да се абсорбират всички аромати от подправките и лозовите листа.
Ако желаете, след като са готови, можете да ги прехвърлите в тава и да ги запечете във фурната за 20-30 минути при 180 градуса.
Лозовите сарми с кайма се сервират топли, гарнирани с кисело мляко и поръсени с допълнително черен пипер. Могат да бъдат сервирани както като основно ястие, така и като част от празничната трапеза.
Полезни съвети:
За най-добър вкус използвайте млади и свежи лозови листа, особено през пролетта. Ако ги приготвяте през зимата, консервираните лозови листа са чудесна алтернатива.
Джодженът и чубрицата са задължителни за традизионен вкус на сармите, но можете да опитате с подправки като магданоз и копър.
Можете да използвате свинска, телешка или смесена кайма според предпочитанията си. В някои региони на България сармите се приготвят и с агнешка кайма за по-силен вкус.
Лозовите сарми могат да се съхраняват в хладилник за 2-3 дни и дори стават още по-вкусни, когато престоят. Можете да ги претоплите на слаб огън или във фурната преди сервиране.
Така приготвени, тези лозови сарми с кайма са чудесен пример за това как простите и достъпни съставки могат да се превърнат в изключително вкусно и ароматно ястие. Те са неразделна част от българската кулинарна традиция и винаги присъстват на празнични трапези, особено по време на Коледа и Великден.