Лозови сарми с кайма

Лозови сарми с кайма са едно от класическите ястия в нашата кухня, което е подходящо за ежедневно меню по време на постите, както и на празници.

Тази рецепта съчетава комбинация от лозови листа и плънка от кайма, ориз и ароматни подправки, която придава на сармите богат и дълбок вкус.

Необходими продукти за лозови сарми:

  • 50-60 лозови листа (пресни или консервирани)
  • 400-500 гр смесена кайма (свинска и телешка)
  • 1 чаена чаша ориз
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 домат (или 2-3 супени лъжици доматено пюре)
  • 1/2 чаша олио
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 супена лъжица чубрица
  • 1 с.л. джоджен
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 чаши вода или бульон.

Как се правят лозови сарми с кайма

Ако използвате пресни лозови листа, ги бланширайте за 1-2 минути в кипяща вода, докато омекнат. След това ги прехвърлете в студена вода, за да запазите цвета им, и ги оставете да се отцедят.

Ако използвате консервирани, изплакнете ги добре под студена вода, за да премахнете излишната сол, и ги оставете да се отцедят.

Нарежете лука на ситно и настържете морковите, а  дълбок тиган загрейте олио и запържете лука до омекване. Добавете настърганите моркови и гответе, докато леко омекнат.

Към запържените зеленчуци добавете каймата и я раздробете с дървена лъжица, докато се запържи и промени цвета си.

Когато каймата е готова, добавете ориза и запържете за кратко, докато стане прозрачен, а след това добавете подправките. Добавете и доматеното пюре (или настъргания домат) и залейте с 1 чаша вода.

Оставете така плънката да се задушава, докато оризът поеме течността и почти се свари, но не напълно и добавяте и нарязания на ситно чесън.

Вземете един лозов лист, като гладката му страна трябва да бъде обърната надолу. Поставете 1 супена лъжица от плънката в средата. Завийте сармата, като първо сгънете двата края към центъра, а след това завийте на руло.

На дъното на тенджера наредете няколко лозови листа, за да предотвратите залепването на сармите. Подредете сармите плътно една до друга, като нареждате няколко реда, ако е необходимо.

След като сте подредили всички лозови сарми с кайма, залейте ги с вода или бульон, така че течността да ги покрие напълно.

Покрийте тенджерата с капак и оставете сармите да къкрят на слаб огън за около 1-1.5 часа. Това време е достатъчно, за да се сварят оризът и каймата, и да се абсорбират всички аромати от подправките и лозовите листа.

Ако желаете, след като са готови, можете да ги прехвърлите в тава и да ги запечете във фурната за 20-30 минути при 180 градуса.

Лозовите сарми с кайма се сервират топли, гарнирани с кисело мляко и поръсени с допълнително черен пипер. Могат да бъдат сервирани както като основно ястие, така и като част от празничната трапеза.

Полезни съвети:

За най-добър вкус използвайте млади и свежи лозови листа, особено през пролетта. Ако ги приготвяте през зимата, консервираните лозови листа са чудесна алтернатива.

Джодженът и чубрицата са задължителни за традизионен вкус на сармите, но можете да опитате с подправки като магданоз и копър.

Можете да използвате свинска, телешка или смесена кайма според предпочитанията си. В някои региони на България сармите се приготвят и с агнешка кайма за по-силен вкус.

Лозовите сарми могат да се съхраняват в хладилник за 2-3 дни и дори стават още по-вкусни, когато престоят. Можете да ги претоплите на слаб огън или във фурната преди сервиране.

Така приготвени, тези лозови сарми с кайма са чудесен пример за това как простите и достъпни съставки могат да се превърнат в изключително вкусно и ароматно ястие. Те са неразделна част от българската кулинарна традиция и винаги присъстват на празнични трапези, особено по време на Коледа и Великден.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано