четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София

Лук

Лукът е най-широко използваният зеленчук в българската кухня. Той се употребява през пролетта като зелен и през цялата година като зрял кромид лук.

Лук – хранителен състав

  • от 7,2 до 21,2% сухо вещество;
  • от 2,5 до 14% захари;
  • 2,2% суров протеин;
  • до 0,7% минерални соли;
  • от 2 до 13 мг витамин С (на 100гр);
  •  от 20 до 120 мвитамин В1;
  • от 5 до 28 мг витамин В2.

Зелените листа на лука са по-бедни на сухо вещество, но значително по-богати с витамин С – от 100 до 144 мг и на каротин – от 1,3 до 5,9 мг %. Установено е, че по-малките луковици са по-богаги на витамин С и каротин.

Ползи за здравето от кромид лук

Лукът, особено приет в суров вид, благоприятства храносмилането, като предизвиква по-обилно отделяне на стомашен сок и особено на солна киселина. В резултат на това приетата храна се смила и усвоява по-добре. Солната киселина и етеричните масла, стдържащи фитонциди,  с които е богат луктт, допринасят за унищожаването на
вредните бактерии, попаднали в стомаха заедно с храната.

Човекът от най-дълбока древност е познавал профилактичните и лечебните свойства на лукът, които се дължат на съдържащите се в него фитонциди. Установено е, че фитонцидите на лука убиват причинителите на най-опасните заболявания у човека – стафилококите, стрептококите, холерните, парахолерните и дизентерийните бактерии.

Установено е също така, че лукът намалява съдържанието на холестерин в кръвта и възпира развитието на атеросклерозата. Лукът се използва при лечението на рахит, възпалени лимфни жлези, затлъстяване и някой кожни заболявания. При
ухапване от насекоми натриването на ухапаното място с лук предпазва кожата от инфекция.

Лукът е бога на фибри

Лукът е добър източник на фибри, като съдържа от 0,9 -до 2,6% в прясно състояние. Този кореноплоден зеленчук е богат на здравословни разтворими фибри. Всъщност това е един от основните хранителни източници на пребиотични фибри.
Те са отговорни за храненето и са богати на полезните бактерии. В резултат на тях се образуват късоверижни мастни киселини – като бутират, които спомагат за подобряване на здравето на дебелото черво, намаляват възпалението и ограничават риска от рак на дебелото черво.

Въпреки това, фруктаните се считат за съединения, които могат да причинят стомашно-чревни симптоми при податливи хора, като такива със синдром на раздразненото черво.

Кромид лук успешно регулира кръвната захар

Диабет тип 2 е често срещано заболяване, характеризиращо се главно с висока кръвна захар. Проучванията върху животни показват, че консумацията на лук може да понижи кръвната захар.

Подобни резултати се наблюдават и при хора. Проучване на пациенти с диабет тип 2 показва, че приемането на 100 грама суров лук на ден значително намалява нивата на кръвната захар. Има теория, че яденето на суров лук може да помогне за контролиране на диабет тип 1 и 2, но са необходими повече изследвания, за да се докаже напълно.

Защо лукът дразни очите

Най-честият проблем при приготвяне и рязане на лук е дразненето и сълзенето на очите. Това е така, защото при нарязване клетките на лука отделят летлив газ. Той  активира нервните клетки в окото, причинявайки усещане за парене. След това естествено се произвеждат сълзи, за да се отмият тези дразнители.

Нарязването на лук под течаща вода също може да предотврати това вещество да попадне във въздуха и да попадне в очите ви.

Сълзливият фактор също е причина за усещането за парене в устата, когато ядете суров лук. Това неприятно усещане може да бъде ограничено или напълно премахнато чрез обработка на лука.

Употреба на лукът в храненето

Лукът влиза в състава на почти всички български ястия и е основната част на яхниите и плакиите. Пресният лук през пролетта и лятото и зрелият през зимата не трябва да липсват от нашата трапеза.

Лукът в прясно състояние се съхранява най-добре при температура около 0 градуса и при относителна влажност на въздуха 75-80%. Подходящ за продължително съхраняване е лукът, който е произведен от арпаджик.

Преди да се съхрани, той се суши слънце няколко дни, след което се сплита на венци и се окачва под навес да доизсъхне. Прибира се в сухо помещение и се окачва на стената. Лукът понася температури, по-ниски от 0°С, без да губи способността да възстановява свойствата на пресния лук, както и способността да прораства.

Ако лукът не е сплетен на венци, стъблото се отрязва на 3-4 см от главата и след като се изсуши добре, се нарежда в щайги и се прибира за съхраняване. По-добре се съхраняват лютивите сортове лук. Съдържанието на витамин С по време на съхраняването намалява малко с времето.

Установено е, че напролет, при започване на прорастването на лук, съдържанието на витамин С се увеличава почти два пъти.

Лукът може да бъде опасен за домашни любимци

Въпреки че лукът е здравословен зеленчук в човешката диета, много хора не знаят какъв ефект може да има консумацията на лук от животните. Всъщност тази грудка може да навреди на редица домашни любимци, включително кучета, котки и други животни като коне и маймуни.

Основните виновници са сулфоксидите и сулфидите, които причиняват вид анемия. Това състояние причинява увреждане на червените кръвни клетки на животното, което води до анемия. Уверете се, че не позволявате на вашия домашен любимец да играе или да яде лук и дръжте всичко, овкусено с лук, далеч от техния обсег.

Резюме

Така, за да отговорят на въпроса дали е добре да се яде лук, експертите казват, че лукът е зеленчук с много ползи за здравето, благодарение на изобилието от антиоксиданти и съединения, съдържащи сяра. Яденето на лук може да подобри здравето на костите, да намали кръвната захар и риска от рак, но все още са необходими повече изследвания. От друга страна, те могат да причинят храносмилателни проблеми при някои хора. Ако обичате лук, можете да добавите тази съставка към здравословната си диета.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...