Лучена яхния с пиле

Лучена яхния с пиле, е едно от най-вкусните и класически наши ястия. Тя се отличава с аромат и наситеност, които се дължат на използването на лук в по-голямо количество, заедно с качествено пилешко месо и различни подправки.

Тази рецепта за яхния от пилешко месо и лук е чудесна за зимните месеци, макар и да е подходяща за всяко други време . Ето как да приготвите това ястие, като стриктно следвате стъпките и се възползвате от някои съвети.

Необходими продукти

Лучена яхния с пиле

  • месо от пил, около 500 г (гърди или бутчета)
  • лук – около 1 кг / или 5-6 големи глави, все пак яхнията е лучена 🙂 /
  • червени чушки – 1-2 броя за допълнителен вкус и аромат
  • моркови – 1,2 броя, нарязани на кръгчета
  • чесън – 3-4 скилидки, ситно нарязани
  • сомати – 2 броя, обелени и нарязани на кубчета (може да се използва и доматен сок)
  • олио – 3-4 с.л.
  • брашно – 1 с.л. за сгъстяване
  • сол, черен пипер, червен пипер (1 с.л.), магданоз, дафинов лист и щипка захар
  • олио – 60 мл

Ето как да приготвите лучена яхния с пиле

Измийте пилешкото месо и го нарежете на парчета. Може да го нарежете на по-малки кубчета или да оставите по-големи парчета, в зависимост от предпочитанията. Загрейте олиото в дълбок тиган или тенджера и запържете пилето от всички страни, докато придобие златист цвят. Това ще допринесе за по-богатия вкус на яхнията.

Обелете и нарежете лука на полумесеци. Добавете го в същия съд, като прибавите още малко мазнина при нужда. Запържете лука на умерен огън, докато омекне и стане златист. Към него прибавете нарязаните на кръгчета моркови и червените чушки, които придават допълнителен цвят и вкус.

запържен лук

Към запържения лук и зеленчуци добавете чесъна, нарязан на ситно. След като усетите аромата на чесъна, прибавете червения пипер и разбъркайте добре. Червеният пипер придава традиционен вкус и цвят на ястието, но внимавайте да не го прегорите, защото може да стане горчив.

Прибавете нарязаните домати или доматен сок. Ако използвате пресни домати, добавете щипка захар, за да балансирате киселинността. Разбъркайте добре и оставете соса да къкри около 5 минути, за да се сгъсти и да се смесят вкусовете.

Върнете пилето в тенджерата и разбъркайте добре, за да се покрие със соса. За сгъстяване прибавете брашното, разтворено в малко студена вода. Това ще придаде плътност на соса и ще направи яхнията по-гъста. Ако е необходимо, добавете малко топла вода или пилешки бульон.

Подправете със сол, черен пипер и прибавете дафинов лист за аромат. Намалете огъня и оставете ястието да къкри на слаб огън около 30-40 минути или докато пилешкото месо стане крехко, а лукът добре разварен. Периодично проверявайте готовността вашата лучена яхния с пиле и добавяйте още течност, ако е необходимо, за да не загори.

Накрая, поръсете с пресен магданоз за свежест и сервирайте с пресен хляб или гарнитура по избор.

Съвети за най-добър вкус

За да стане още по-вкусна манджата с пиле, използвайте повече лук, защото той придава сладост и плътност на ястието. Дългото готвене на лука му позволява да се разтопи в соса и да даде най-добрия си вкус.

Комбинацията от червен пипер и домати създава класическия, леко сладникав вкус, характерен за българските яхнии.

Бавното къкрене на яхнията позволява на всички аромати да се смесят и да направят ястието по-вкусно. Това ястие е чудесно както с вкусна туршия, така и с гарнитура от картофено пюре или ориз, които абсорбират ароматния сос.

Лучена яхния с пиле е от този вид ястия, които може да се топят с хляб, изключително ароматни са и ни връщат към спомените от детството. Спазвайки стъпките и съветите за приготвяне и ще може да се насладите на тази традиционна българска рецепта в най-добрия ѝ вид.

снимка: Adobe

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано