НачалоЗдравеАминокиселиниЛ карнитин - ползи...

Л карнитин – ползи за здравето

Аминокиселината Л карнитин – ползи за здравето. Л карнитинът е аминокиселина, която се среща естествено в животински продукти, с най-високи нива в червеното месо. Има и малки количества в бялото месо, рибата, млякото, авокадото и аспержите. Тялото може да произвежда карнитин от лизин и метионин, които са две от основните аминокиселини, но този процес се равнява само на малки количества.

Л карнитинът се намира в редица храни, най-често червено месо. Изследванията показват, че средностатистическият човек поглъща само малко над милиграм карнитин на ден, което е много по-малко от това, за което е доказано, че има благоприятен ефект в научни изследвания. Поради това мнозина избират да приемат добавки с карнитинови продукти.

Л карнитин – ползи от добавката

Л карнитинът е подробно проучена аминокиселина и има широк спектър от предимства:

Л карнитин полза за когнитивна функция

Добавянето на Л карнитин за продължително време показва положително въздействие върху когнитивната функция, особено при възрастни хора. Многобройни научни изследвания показват, че осигуряването на тази аминокиселина може да подобри настроението, бдителността, общата когнитивна способност и да се бори с умствената умора.

Тези подобрения може да се дължат на много причини. Първо, добавката на Л карнитин в ацетилна форма има способността да преминава кръвно-мозъчната бариера. Това позволява на аминокиселината да повлияе положително митохондриалния капацитет и невронната активност в мозъка. Ползите от Л карнитин може също така да се изразят в увеличиване притока на кръв към мозъка поради повишени нива на нитрати, които се превръщат в азотен оксид, когато наличността на кислород е ниска.

Този увеличен кръвен поток ще осигури на мозъка кислород и хранителни вещества, необходими за нормалната когнитивна функция.

Баланс на веществата в тялото

Л карнитин също така е полезен и често приеман за подобряване на телесния състав (увеличаване на мускули и/или загуба на мазнини). Въпреки че липсват изследвания при млади хора, проучвания при по-възрастни индивиди, показват, че Л карнитинът може да доведе до увеличаване на мускулната маса и/или загуба на мазнини.

Тези резултати не изглежда се дължат на добавката, повишаваща енергийните нива, което води до възможността на хората да тренират по-интензивно.

Добавянето на Л карнитин има ползи за някои хора, които се изразяват в увеличено изгарянето на мазнини, но само ако човек има дефицит от тази аминокиселина. Това е най-вероятно да се случи при хора, които са на растителна диета.

Физическо представяне

Подобренията в състава на телесните течности изглежда се дължат на повишени нива на енергия, което влияе положително върху капацитета за упражнения. Освен упражненията, добавките с Л карнитин може значително да подобрят симптомите на интермитентно накуцване.

Това състояние се причинява от намален приток на кръв към крака, което може да намали мобилността, физическото представяне и качеството на живот. Смята се, че l-карнитинът подобрява симптомите на това състояние, като повишава нивата на нитратите в кръвта, което помага на притока на кръв към области, където наличността на кислород е ниска.

Л карнитин ползи при контрол на кръвната захар

Множество научни изследвания показват, че добавката на l-карнитин подобрява контрола на кръвната захар. Смята се, че това се дължи на добавката, която подобрява функцията на бета-клетките на панкреаса, което от своя страна подобрява инсулиновата чувствителност. Подобренията на кръвната захар може да се дължат и на подобряването на производителността на упражненията, тъй като е известно, че упражненията са мощни за подобряване на регулирането на кръвната захар.

Л карнитин ползи за сексуална и репродуктивна мощ

Последователно е доказано, че добавянето на L-карнитин може да доведе до забележими подобрения в качеството на спермата при млади мъже. Тези проучвания също така показват, че подобренията са по изявени при хора, които имат най-ниско качество на спермата. Причината за това подобрение изглежда се дължи на подобрение в микросредата, където сперматозоидите узряват и се освобождават.

Освен това, има някои доказателства, че l-карнитинът може да помогне за повишаване на еректилната функция. Отново това вероятно се дължи на подобрен кръвен поток поради по-висока концентрация на нитрати.

Резюме

Като цяло Л карнитинът и ползите от него са положителни и той се понася добре. Не са докладвани токсични ефекти във връзка с прием на високи дози L-карнитин. При някои хора добавка с Л карнитин може да причини леки стомашно-чревни симптоми, включително гадене, повръщане, коремни спазми и диария. Добавките, осигуряващи повече от 3 гр. на ден, могат да причинят „рибена“ телесна миризма.

Съобщава се, че ацетил-L-карнитин (ALCAR) повишава възбудата при някои пациенти с болестта на Алцхаймер. Въпреки твърденията, че L-карнитин или ALCAR могат да увеличат гърчовете при някои хора с такава анамнеза, те не са подкрепени от никакви научни доказателства .

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Морковена торта с маскарпоне

Всички обичаме торти и най-често те са еднотипни от няколко блата, слепени с крем, но тази рецепта за морковена торта с маскарпоне, ще разчупи...