Майсторска пържена цаца

Пържена цаца е емблематично ястие от българското черноморие, свързана с летните месеци и морските курорти.

Цацата е малка риба, която е лесна за приготвяне и обикновено се сервира с хрупкава коричка, като по този начин запазва своя свеж вкус и аромат.

Това ястие е любимо заради лесното приготвяне и уникален вкус, и често се сервира с гарнитура от лимон и студена напитка кат обира.

Ще споделим с Вас как да приготвите идеално хрупкава пържена цаца у дома.

Необходими продукти 

  • 500 г прясна цаца
  • сол на вкус
  • 100 г царевично или пшенично брашно за паниране
  • oлио за пържене (около 500 мл)
  • oимон за сервиране

Измийте цацата обилно под течаща вода, за да отстраните всички малки замърсявания или нечистотии. Оставете я в гевгир, за да се отцеди добре от водата.

Ето как да си приготвите пържена цаца

пържена цаца

Подсушете цацата с кухненска хартия. Това е важно, за да се избегне пръскане при пърженето и за да се получи добра хрупкава коричка.

Поръсете цацата със сол и разбъркайте добре, така че да се осоли равномерно.

В дълбока чиния поставете брашното. Намушете няколко цаци на клечки за цъби и оваляйте партида в брашното, като се уверите, че е добре покрита от всички страни. Тази стъпка е важна за постигане на хрупкава текстура.

В дълбок тиган или фритюрник загрейте олиото на средно висока температура. Правилната температура на олиото е ключова за идеалната пържена цаца. Ако мазнината не е достатъчно гореща, рибата ще абсорбира прекалено много олио и ще стане мазна.

пържена майсторска цаца

Сложете рибките в загрятото олио, като внимавате да не ги препълните в тигана, те трябва да имат пространство, за да се запържат равномерно. Пържете за около 3-4 минути или докато цацата стане златиста и хрупкава.

Извадете готовите рибки и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Пържена цаца се сервира веднага след приготвянето, когато е най-хрупкава и ароматна. Поднесете я с нарязани парченца лимон, които придават свежест и обогатяват вкуса на рибата.

За гарнитура можете да добавите свежа зелена салата или пържени картофи. Традиционно, пържената цаца се комбинира със студена бира или лимонада, които допълват вкусовете на ястието.

Тънклости и съвети за най-скусната пържена цаца

Поддържайте мазнината на правилна температура. Ако използвате термометър, тя трябва да бъде около 180-190 градуса.

За по-хрупкава коричка може да използвате царевично брашно, което придава допълнителна текстура и леко сладък вкус на цацата.

Ако искате по-интензивен вкус, можете да добавите малко черен пипер или щипка лют червен пипер в брашното преди паниране.

Пържената цаца е неустоимо морско ястие, което се приготвя лесно и има уникален вкус. Тази рецепта ще ви помогне да приготвите хрупкава и ароматна цаца, която ще впечатли всички на масата.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано