Макарони на фурна – рецепти за вкусни и сочни макарони

Когато се уморите от обикновени спагети, искате да сготвите нещо по-различно и нестандартно, помислете да направите макарони на фурна фурна, вкусни, сочно и засищащи. Всички вие сте чували и по всяка вероятно опитвали макарони с яйца и сирене, опечени на фурна, но всъщност има още толкова много рецепти, по които да приготвите вкусни макарони. Ето и няколко правила:

Основни правила при приготвяне на макарони на фурна

Макароните може да се сготвят със зеленчуци, гъби, месо, морски дарове, сирене и пикантни подправки. Получава се нещо като обилна запеканка , към която можете да добавите билки, подправки и сос.

Основата за всички ястия е една и съща – паста от твърда пшеница (макарони), варена за 5-10 минути. Трябва да се остави малко твърдо, защото все пак ще я печете на фурна.

Ако всички съставки на ястието са предварително подготвени, времето за печене е 10–15 минути при температура 180–200 °C. Ако има съставки, които все още трябва да се сварят, пастата се държи във фурната за 20-25 минути, в зависимост от рецептата.

Има много възможности за приготвяне на такива ястия, всякакви подправки са добре дошли, така че можете да измислите своя собствена рецепта за макарони на фурна или пък всеки път да я сготвите по различен начин.

Класически макарони на фурна

макарони на фурна

Тази рецепта е с яйца и сирене и е разчетена за 8 порции, като общото време за приготвяне е около 50 минути. Може да се поднесе като предястие или основно ястие.

Необходими продукти

  • 450 гр макарони;
  • 4 яйца;
  • 4 ч.ч. сирене;
  • 2 ч.ч. гауда (по желание, засилва вкуса)
  • 2 ч.ч. прясно мляко;
  • 100 гр кашкавал;
  • 150 гр масло;
  • черен пипер;
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 175°. Намажете голяма дълбока форма за печене с масло или олио за готвене.

В голяма тенджера с вряла подсолена вода сварете макароните според инструкциите на опаковката, докато станат ал денте. Отцедете и оставете настрана.

В голяма купа (или същия тиган, в който сте готвили макароните) смесете сварената паста с парче масло и подправете със сол и черен пипер на вкус. След това добавете 2 чаши сирене.

Добавете половината от пастата към подготвения съд за печене. Поръсете останалото сирене, след което покрийте с друг слой паста, подобно на приготвянето на лазаня.

В средна купа разбийте яйцата и млякото, след което изсипете сместа равномерно върху макароните.

Покрийте съда за печене с алуминиево фолио и печете за 25 до 35 минути. Не препичайте макароните и внимавайте да не прегорят. Когато извадите ястието от фурната, съдържанието може да се клати леко, така че внимавайте.

Поръсете ястието с настърган кашкавал и запечете до златисто кафяво. При сервиране по желание можете да добавите малко зеленчуци за гарнитура.

Макарони със сирене и шунка на фурна

макарони на фурна

Това ястие е вкусно и най-важното, лесно за приготвяне.

Необходими продукти

  • 250 гр макарони;
  • 2 с.л. зехтин;
  • 1 с.л. доматено пюре;
  • 1 глава лук;
  • 150 гр шунка;
  • 2 яйца;
  • 150 гр нискомаслена сметана;
  • кашкавал за поръсване и запичане;
  • черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне

Докато се варят макароните, нарежете една голяма глава лук и я запържете в зехтина. Когато лукът омекне, добавете доматено пюре и запържете още малко. Огънят трябва да е слаб. Смесете запържения лук с вече сварените макарони и добавете нарязана та кубчета шунка.

Пригответе сос от яйцата и сметаната и добавете всякакви подправки по ваш вкус, сол и черен пипер. Сега смесете пастата със соса и поставете в керамичен или стъклен съд за печене. Печете във фурна за около 20 минути, след което поръсете с кашкавал, настърган на едро ренде.

Печете за още 5 минути, докато кашкавалът стане златист. Пастата на фурна, приготвена по тази рецепта, е вкусна дори и студена. Но не забравяйте да ги поръсите с пресни билки преди сервиране.

Макарони на фурна по испански

В исторически план италианците са били най-добрите в правенето на паста като макарони и спагети. Но когато опитате паста с пикантна испански салам – чоризо, мнението ви ще се промени.

Необходими продукти за макароните

  • 400 гр макарони;
  • 1 глава лук;
  • 2 с.л. зехтин;
  • 300 гр чоризо;
  • 500 мл доматен сос;
  • лют червен пипер;
  • 300 гр твърдо сирене;
  • олио;
  • босилек;
  • щипка захар;
  • черен пипер и сол на вкус.

Как да приготвите макароните

Докато се варят макароните, нарежете на ситно лука и го запържете в малко зехтин на много слаб огън. Лукът трябва да къкри, докато стане крехък и прозрачен.

Нарежете чоризото на кръгчета и добавете към лукът. Пържете и не се учудвайте, че олиото ще стане оранжево, защото чоризото се приготвя с добавка на лют червен пипер. Изсипете доматения сос в тигана, разбъркайте добре и запържете малко. Добавете щипка захар на вкус и ако е необходимо добавете сол и черен пипер.

Отцедете макароните, добавете ги в тигана с чоризото и разбъркайте добре. Настържете сиренето и накъсайте връзка босилек на листенца. Намаслете малки формички за сервиране и поставете пастата в тях. Ястието се поръсва обилно със сирене и се слага във фурната, след което гарнираме  с листенца пресен и ароматен босилек. Истинско удоволствие!

Да ви е сладко!

Други рецепти с макарони:

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...