Когато се уморите от обикновени спагети, искате да сготвите нещо по-различно и нестандартно, помислете да направите макарони на фурна, вкусни, сочни и засищащи. Всички вие сте чували и по всяка вероятно опитвали макарони с яйца и сирене, печени на фурна, но всъщност има толкова много рецепти, по които да приготвите апетитни макарони, както и някои тънкости. Ето и няколко правила:
Тънкости при приготвяне на макарони на фурна
Основата за всички ястия е една и съща – паста от твърда пшеница (макарони), варена за 5-10 минути. Трябва да не я преварявате, защото все пак ще я печете на фурна.
Ако всички съставки на ястието са предварително подготвени, времето за печене е 10–15 минути при температура 180–200 °C. Ако има съставки, които все още трябва да се досготвят, пастата се държи във фурната за 20-25 минути, в зависимост от рецептата.
Има много възможности за приготвяне на макароните и всякакви подправки са добре дошли, така че можете да измислите своя собствена рецепта за макарони на фурна или пък всеки път да я сготвите по различен начин. Но днешната рецепта е за сочни макарони с яйца и сирене.
Виж още: Яйца по панагюрски
Рецепта за сочни макарони на фурна
Тази рецепта е разчетена за 8 порции, като общото време за приготвяне е около 50 минути. Може да се поднесе като предястие или основно ястие.
Необходими продукти
- 450 гр макарони;
- 4 яйца;
- 4 ч.ч. сирене;
- 2 ч.ч. гауда (по желание, засилва вкуса)
- 2 ч.ч. прясно мляко;
- 100 гр кашкавал;
- 150 гр масло;
- черен пипер;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 175°. Намажете голяма дълбока форма за печене с масло или олио за готвене.
В голяма тенджера с вряла подсолена вода сварете макароните според инструкциите на опаковката, докато станат ал денте. Отцедете и оставете настрана.
В голяма купа (или същия тиган, в който сте готвили макароните) смесете сварената паста с парче масло и подправете със сол и черен пипер на вкус. След това добавете 2 чаши сирене.
Добавете половината от пастата към подготвения съд за печене. Поръсете останалото сирене, след което покрийте с друг слой паста, подобно на приготвянето на лазаня.
В средна купа разбийте яйцата и млякото, след което изсипете сместа равномерно върху макароните.
Покрийте съда за печене с алуминиево фолио и печете за 25 до 35 минути. Не препичайте макароните и внимавайте да не прегорят. Когато извадите ястието от фурната, съдържанието може да се клати леко, така че внимавайте. Не трябва да е препечено, следете внимателно за времето, за да станат макароните по-сочни.
Поръсете ястието с настърган кашкавал и запечете до златисто кафяво. При сервиране по желание можете да добавите малко зеленчуци за гарнитура.
Да ви е сладко!
Други рецепти с макарони: