В исторически план италианците са били най-добрите в правенето на паста като макарони и спагети. Но когато опитате макарони на фурна със салам и то не какъв да е, а пикантен испански салам – чоризо, мнението ви ще се промени. Разбира се макароните с шунка и кашкавал или пък макарони с кайма и доматен сос също са апетитна хапка, но си заслужава да ги направите и по рецептата по-долу.
Рецепта за макарони на фурна със салам
Продуктите, от които ще имате нужда са както следва:
- 400 гр макарони;
- 1 глава лук;
- 2 с.л. зехтин;
- 300 гр чоризо;
- 500 мл доматен сос;
- лют червен пипер;
- 300 гр твърдо сирене;
- олио;
- босилек;
- щипка захар;
- черен пипер и сол на вкус.
Как да приготвите макароните
Докато се варят макароните, нарежете на ситно лука и го запържете в малко зехтин на много слаб огън. Лукът трябва да къкри, докато стане крехък и прозрачен.
Нарежете чоризото на кръгчета и добавете към лукът. Пържете и не се учудвайте, че мазнината ще стане оранжева. Това е така защото чоризото се приготвя с добавка от лют червен пипер. Изсипете доматения сос в тигана, разбъркайте добре и запържете малко. Добавете щипка захар и ако е необходимо малко сол и черен пипер.
Отцедете макароните, добавете ги в тигана с чоризото и разбъркайте добре. Настържете сиренето и накъсайте връзка босилек на листенца. Намазнете подходящ съд за печене и прехвърлете макароните със салама. Ястието се поръсва обилно със сирене и се слага във фурната. Пече се до готовност, след което гарнирате с листенца пресен и ароматен босилек. Истинско удоволствие!
Виж още: