Макарони на фурна със салам

В исторически план италианците са били най-добрите в правенето на паста като макарони и спагети. Но когато опитате макарони на фурна със салам и то не какъв да е, а пикантен испански салам – чоризо, мнението ви ще се промени. Разбира се макароните с шунка и кашкавал или пък макарони с кайма и доматен сос също са апетитна хапка, но си заслужава да ги направите и по рецептата по-долу.

Рецепта за макарони на фурна със салам

Продуктите, от които ще имате нужда са както следва:

  • 400 гр макарони;
  • 1 глава лук;
  • 2 с.л. зехтин;
  • 300 гр чоризо;
  • 500 мл доматен сос;
  • лют червен пипер;
  • 300 гр твърдо сирене;
  • олио;
  • босилек;
  • щипка захар;
  • черен пипер и сол на вкус.

Как да приготвите макароните

Докато се варят макароните, нарежете на ситно лука и го запържете в малко зехтин на много слаб огън. Лукът трябва да къкри, докато стане крехък и прозрачен.

Нарежете чоризото на кръгчета и добавете към лукът. Пържете и не се учудвайте, че мазнината ще стане оранжева. Това е така защото чоризото се приготвя с добавка от  лют червен пипер. Изсипете доматения сос в тигана, разбъркайте добре и запържете малко. Добавете щипка захар и ако е необходимо малко  сол и черен пипер.

Отцедете макароните, добавете ги в тигана с чоризото и разбъркайте добре. Настържете сиренето и накъсайте връзка босилек на листенца. Намазнете подходящ съд за печене и прехвърлете макароните със салама. Ястието се поръсва обилно със сирене и се слага във фурната. Пече се до готовност, след което гарнирате с листенца пресен и ароматен босилек. Истинско удоволствие!

Виж още:

Макарони с яйца и сирене

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано